Brasiliansk dogge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brasiliansk dogge
Dogue brasileiro
HundetypeMolosser/terrier
OpprinnelseBrasil
Egenskapervakthund
Livsløp12–13
Størrelsestor (23–42 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIkke anerkjent!
(FCI #)
AKCIkke anerkjent!
CKCIkke anerkjent!
KCIkke anerkjent!
UKCIkke anerkjent!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Brasiliansk dogge (dogue brasileiro) er en hunderase som oppsto sør i Brasil, i Rio Grande Do Sul, og regnes som et produkt av Peter Dantas. Han skapte rasen i 1978 ved et «uhell», gjennom at hans bull terrier parret seg med naboens boxer. Typen har ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse som egen hunderase.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Brasiliansk dogge er kompakt, muskuløs og gir et solid uttrykk, og den er sterk, kvikk og smidig i sine bevegelser. Stor og kraftig brystkasse, kraftige skuldrer og lemmer. Bredt og kraftig hode. Pelsen er kort, tett, røff og blank, alle farger og kombinasjoner aksepteres.

  • Hanner 56-59cm – 29-42kg
  • Tisper 50-56cm – 23-37kg

Brasiliansk dogge regnes som egenrådig og trenger en fast hånd. Den er observant, ofte reservert og noe skeptisk til fremmede, men som regel ikke aggressiv. Den skal være flink med egne barn og er kjent for å være tålmodig med andre hunder. Flere i Brasil holder slike hunder for å beskytte bilene sine da de forlater dem.

Foruten å være godt egnet som vakthund kan rasen brukes til flere former for hundesport, blant annet agility. Hunderasen må imidlertid regnes som en hund for spesielt interesserte som har god erfaring som hundeeier fra før.