Brasiliansk Antarktis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 75°00′S 40°30′V

Antarctica, Brazil territorial claim (green).svg

Brasiliansk Antarktis (portugisisk: Antártida Brasileira eller Antártica Brasileira) er uoffisiell betegnelse på et område i Antarktis sør for 60°S, og fra 28°W til 53°W, foreslått som «Interessesone» av den geopolitiske forskeren Therezinha de Castro.[1][2] Siden innholdet i denne erklæringen aldri har blitt definert presist er det ikke formelt i strid med de argentinske og britiske kravområdene,[trenger referanse] som geografisk overlapper med denne sonen.

Brasil uttrykte sin formelle reservasjon med hensyn til sine territoriale rettigheter i Antarktis da det skrev under på Antarktistraktaten den 16. mai 1975.[trenger referanse] Brasil var da det første landet som offisielt nevnte linjeteorien, som enkelt forklart går ut på at hvert punkt i Antarktis hører til det første landet en kommer til når en reiser rett nordover i en rett linje fra et slikt punkt.[3] Linjeteorien (Teoria da Defrontação) ble lagt fram av den brasilianske geopolitiske forskeren Therezinha de Castro og publisert i boken hennes Antártica: Teoria da Defrontação.

Utenfor interessesonen har Brasil en fast bemannet forskingsstasjon, Comandante Ferraz-basen (UN/LOCODE: AQ-CFZ), i Admiralty Bay, King George Island, nær spissen av Den antarktiske halvøya, ved 62°08′S 58°40′V.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Canadian Polar Commission - Meridian (p. 5) Canadian Polar Commission. Henta 13. oktober 2012.
  2. ^ NATO of The South: Chile, South Africa, Australia, Antarktis Globalresearch.ca. Henta 13. oktober 2012.
  3. ^ La Antátida (p. 6) Arkivert 10. april 2016 hos Wayback Machine. Asociación de Funcionarios y Empleados del Servicio Exterior Ecuatoriano. Henta 13. oktober 2012. (spansk).