Brahmapur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brahmapur
Berhampur
Berhampore
Oriya: ବ୍ରହ୍ମପୁର
Hindi: ब्रह्मपुर
LandIndias flagg India
DelstatOrissa
DistriktGanjam
Postnummer760001
Retningsnummer680
Areal86,82 km²
Befolkning289 724 (2001)
Høyde o.h.26 meter
Posisjonskart
Brahmapur ligger i India
Brahmapur
Brahmapur
Brahmapur (India)
Kart
Brahmapur
19°19′N 84°47′Ø

Brahmapur (tidligere kalt Berhampur eller Berhampore, oriya: ବ୍ରହ୍ମପୁର, hindi: ब्रह्मपुर) er en by som ligger på østkysten av distriktet Ganjam i den østindiske delstaten Orissa. Byen er en av de eldste og største byene i denne delstaten. Byen ligger i gjennomsnitt 27 moh.. Den er kjent for sin silke, dens templer og kultur. Byen kalles derfor av og til for "Silkebyen". Det nyeste estimatet for befolkningen i byen er 702 672 (2009 est.), og dette tallet gjør Brahmapur til det tredje mest folkerike byområdet i delstaten og det 58. i hele India.[1] Brahmapur (gammelt britisk navn: Berhampur) fikk bystatus etter Bhubaneswar og Cuttack. Indias tidligere president Varahagiri Venkata Giri ble født i denne byen.

Brahmapur er hovedstopp for tog med passasjerer som skal til nærliggende turistmål. Det fungerer som et knutepunkt for de nærliggende byene og landsbyene, og handel er derfor dominerende i byen. Et flertall av folket er selvstendig næringsdrivende i ulike bedrifter på ulike skalaer. Brahmapur er kjent for sine intrikatdesignede silkesarier kalt Berhampuri Patto, håndvevde tøy og gullsmedbutikker. Byen har et eget universitet fra 1967.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Byens offisielle sanskritnavn er Brahmapur; i Britisk India ble den kalt Berhampur.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge en folketelling i 2009 har Brahmapur et folketall på 702 672 innbyggere.[2] Med befolkningen i regionen Stor-Brahmapur, bestående av Chatrapur og Gopalpur (folk krever at Hinjilicut skal inkluderes) er innbyggertallet over en million. Menn utgjør 52 % av befolkningen og kvinner 48 %. Den gjennomsnittlige lesekyndigheten i byen er 74 %, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 83 % av mennene er lesekyndige, mens kun 64 % av kvinnene er det samme. 11 % av byens befolkning er barn under 6 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]