Brødrene Dobloug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den gamle Doblouggården i Storgata 1
«Dobloug - Landets største lager av manufaktur». Veggreklame på Doblouggården (1901).

Brødrene Dobloug (Mikkel Dobloug og Jens Dobloug) etablerte sitt tekstilhus og grossistvirksomhet i Oslo i 1870.

Fra en beskjeden begynnelse i Storgaten 12, hvor man drev handel fra et lokale med 2 vinduer og en smal dør, flyttet firmaet til nr 14 for å få bedre plass. I 1901 stod Doblouggården ferdig og firmaet flyttet til sin nye adresse, Storgata 1.

Ingar Dobloug, sønn av Mikkel Dobloug, tok over driften av firmaet i 1914 etter at broren Birger Dobloug gikk ut på grunn av uoverensstemmelse med Ingar Dobloug. Ingar bygde Dronningens gate 40 i 1933, også kalt Doblouggården. Huset er kjent for sin «nye» arkitektur i funkisstil.

Brødrene Dobloug ble kjent for sin utrettelige kamp for det rene norske flagg, og venstrepolitikeren Mikkel Dobloug ble siden den tid kalt «Flagg-Dobloug». Brødrene Dobloug var det første stedet man kunne kjøpe rene norske flagg uten unionsmerket «sildesalaten».[trenger referanse]

I 1964 kom sønnene til Ingar sen., Mikkel og Ingar jr. Dobloug med i ledelsen av firmaet, og disse drev firmaet frem til 1986.

Brødrene Dobloug feiret sitt 100-årsjubileum i 1970. På 80-tallet rant tiden ut for varemagasinene, og Dobloug stengte dørene i 1986 etter 116 år med drift.