Boris Berezovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boris Berezovskij
Disconsented4.jpg
Født23. januar 1946
Moskva
Død23. mars 2013 (67 år)
Ascot
Barn Q15064471
Utdannet ved Statsuniversitetet i Moskva, Moscow State Forest University, MSU Faculty of Mechanics and Mathematics
Beskjeftigelse Gründer, matematiker, politiker, samfunnsøkonom
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetRussland, Sovjetunionen
LivssynOrtodoks
Medlem avDet russiske vitenskapsakademi
Utmerkelser Lenin Komsomol-prisen

Boris Abramovitsj Berezovskij (født 23. januar 1946 i Moskva, død 23. mars 2013 i Surrey), russisk Борис Абрамович Березовский, var en russisk mangemillionær med flyktningstatus i Storbritannia. Han ble av russisk påtalemyndighet anklaget for å ha planer om å begå statskupp i Russland.

Berezovsky tjente sin formue i løpet av Russlands privatisering av statlig eiendom. Han tok eierskap i oljeselskapet Sibneft og ble hovedaksjonær i en av Russlands største TV-kanaler. I 1994 var Berezovsky målet for en bilbombe hendelsen der hans sjåfør ble drept, og han ble skadet. I 1997 anslo Forbes Magazine Berezovskys formue til tre milliarder amerikanske dollar. Berezovsky var tilhenger av Vladimir Putin, men kom på kollisjonskurs med presidenten kort tid etter presidentvalget i 2000, og han ble en høylytt kritiker av russiske styresmakter. I slutten av 2000 flyttet Berezovsky til Storbritannia, som innvilget ham politisk asyl i 2003. I Russland ble Berezovsky senere dømt in absentia for økonomisk kriminalitet. Russland har gjentatte ganger forsøkt å få Berezovsky utlevert fra Storbritannia til Russland for å stille ham for retten.

Etter å ha flyttet til Storbritannia, lanserte Berezovsky en kampanje for å avsløre angivelige ugjerninger begått av Vladimir Putin, fra å undertrykke ytringsfriheten i Russland til å begå ymse krigsforbrytelser i Tsjetsjenia. Han har også anklaget Russlands sikkerhetstjeneste for bombene som gikk av i flere leiligheter i Moskva i 1999. Alexander Litvinenko, en av Berezovsky`s nærmeste medarbeidere, ble myrdet i London i november 2006 med en sjelden radioaktiv gift, Polonium-210. Britiske myndigheter anklaget den russiske sikkerhetstjenesten for å stå bak attentatet på Litvinenko, men dette ble benektet fra russisk hold.

I 1996 skrev den russisk-amerikanske journalisten Paul Klebnikov en svært kritisk artikkel om Berezovsky og staten Russland mer generelt. Som respons saksøkte Berezovsky avisen som Klebnikov skrev denne artikkelen for. i 2001 publiserte Klebnikov en bok med tittelen Godfather of the Kremlin der Klebnikov skrev sine meninger om Berezovsky og russiske styresmakter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]