Boris Berezovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boris Berezovskij
Disconsented4.jpg
Født23. januar 1946
Moskva
Død23. mars 2013 (67 år)
Ascot
Gravlagt Brookwood gravlund
Barn Q15064471
Utdannet ved Statsuniversitetet i Moskva, Moscow State Forest University, Fakultet for mekanikk og matematikk ved Statsuniversitetet i Moskva
Beskjeftigelse Gründer, matematiker, politiker, samfunnsøkonom
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Medlem av Det russiske vitenskapsakademi
Utmerkelse Lenin Komsomol-prisen

Boris Abramovitsj Berezovskij (født 23. januar 1946 i Moskva, død 23. mars 2013 i Surrey), russisk Борис Абрамович Березовский, var en russisk mangemillionær med flyktningstatus i Storbritannia. Han ble av russisk påtalemyndighet anklaget for å ha planer om å begå statskupp i Russland.

Berezovsky tjente sin formue i løpet av Russlands privatisering av statlig eiendom. Han tok eierskap i oljeselskapet Sibneft og ble hovedaksjonær i en av Russlands største TV-kanaler. I 1994 var Berezovsky målet for en bilbombe hendelsen der hans sjåfør ble drept, og han ble skadet. I 1997 anslo Forbes Magazine Berezovskys formue til tre milliarder amerikanske dollar. Berezovsky var tilhenger av Vladimir Putin, men kom på kollisjonskurs med presidenten kort tid etter presidentvalget i 2000, og han ble en høylytt kritiker av russiske styresmakter. I slutten av 2000 flyttet Berezovsky til Storbritannia, som innvilget ham politisk asyl i 2003. I Russland ble Berezovsky senere dømt in absentia for økonomisk kriminalitet. Russland har gjentatte ganger forsøkt å få Berezovsky utlevert fra Storbritannia til Russland for å stille ham for retten.

Etter å ha flyttet til Storbritannia, lanserte Berezovsky en kampanje for å avsløre angivelige ugjerninger begått av Vladimir Putin, fra å undertrykke ytringsfriheten i Russland til å begå ymse krigsforbrytelser i Tsjetsjenia. Han har også anklaget Russlands sikkerhetstjeneste for bombene som gikk av i flere leiligheter i Moskva i 1999. Alexander Litvinenko, en av Berezovsky`s nærmeste medarbeidere, ble myrdet i London i november 2006 med en sjelden radioaktiv gift, Polonium-210. Britiske myndigheter anklaget den russiske sikkerhetstjenesten for å stå bak attentatet på Litvinenko, men dette ble benektet fra russisk hold.

I 1996 skrev den russisk-amerikanske journalisten Paul Klebnikov en svært kritisk artikkel om Berezovsky og staten Russland mer generelt. Som respons saksøkte Berezovsky avisen som Klebnikov skrev denne artikkelen for. i 2001 publiserte Klebnikov en bok med tittelen Godfather of the Kremlin der Klebnikov skrev sine meninger om Berezovsky og russiske styresmakter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]