Borgarnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Kart over Island som viser hvor Borgarnes ligger.

Borgarnes er en liten by som ligger på en halvøy ved bredden av BorgarfjörðurIsland. Den har en befolkning på 2000 (2007). Byen ligger 60 km nord for hovedstaden Reykjavík og veiforbindelse til andre steder på Island via den nest største broen i landet – Borgarfjarðarbrú.

Historie[rediger | rediger kilde]

Borgarnes er først nevnt i Egils saga, men i sagaen blir stedet omtalt som Digranes. Den første til å bosette seg der var Grani. Han var mannskap på samme båt som Skallagrímur, som var den første godseier og bosetter i Borgarfjörðurområdet. Det finnes lite informasjon om bosetting i Borgarnes fra tiden etter Grani og fram til 1800-tallet.

Rett etter at Island ble gitt selvstyre av det danske handelsmonopolet oppsto det et stort behov for en handelsplass i området, og danskekongen ga hjemmel for å bruke Borgarnes som en handelsplass i 1861.

Den første bygningen som ble reist i Borgarnes var en hermetikkfabrikk. Den ble bygget i 1857, men ble revet bare få år senere. Et handelsbygg ble reist i 1877, og noen få år senere begynte bosettingen i Borgarnes for alvor.

I 1913 ble Borgarnes offisielt en by med navnet Borgarneshreppur, men fikk endret navn til Borgarnesbær i 1987. Noen få år senere, i 1994, ble Borgarnesbær slått sammen med Hraunhreppur, Norðurárdalshreppur og Stafholtstungnahreppur under navnet Borgarbyggð. De brukte da Borgarnes' segl og kontorlokaler. I 1998 ble også Álftaneshreppur, Borgarhreppur og Þverárhlíðarhreppur en del av Borgarbyggð.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Borgarnes vinterstid med Hafnarfjall i bakgrunnen.

Kaupfélag Borgfirðinga (KB) ble stiftet i 1904 som et gjensidig selskap. Det var den største arbeidsgiveren i Borgarnes i det 20 århundre. På samme vis som de fleste lokale gjensidige selskap på Island hadde Kaupfélag Borgfirðinga butikker, supermarkeder, bensinstasjoner, slaktehus, meieri, bakeri og lignende under sitt navn. KB hadde også aksjeandeler i mange andre fabrikker og selskap i Borgarnesområdet og andre steder på Island. Mot slutten av 1900-tallet begynte selskapet å gå dårligere, og det ble endret til et holdingselskap som fikk navnet KB Borgarnesi EHF.

Borgarnes er i dag et handelssenter for store deler av vestre Island. Byen har i dag primært servicenæringer som retter seg mot folk som reiser fra Reykjavík, bønder og folk som eier sommerhytter i traktene rundt byen, i tillegg til andre typer industri.

Byen har i tillegg en del bedrifter som retter seg mot folks daglige liv, slik som bank, supermarked, detaljsalg og annet. I tillegg er det noe tyngre industri som driver med blant annet stålproduksjon, betong, kjøtt og lakseforedling.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Den nest største broen på Island, Borgarfjarðarbrú, Borganes' forbindelse til Hringvegur (den islandske ringveien), og forbinder byen med andre deler av landet. Havnen har ikke blitt brukt til transport på mange år, så all transport foregår via landveien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Skallagrímsgarður