BorgBuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
BorgBuss AS
Mercedes-Benz O 530 Ü Citaro - BorgBuss.jpg
Buss i BorgBuss' røde farge i Sarpsborg.
Org.formAksjeselskap
Org.nummer980 210 383
BransjeKollektivtransport
Etablert18. september 1998
Opphørt 1. juli 2013 (bussvirksomhet)
Morselskap Nettbuss
Hovedkontor FredrikstadRediger på Wikidata
LandNorge

BorgBuss ble etablert av Østfold Bilruter og Fredrikstaddistriktets Rutebiler i 1998. Formålet var å styrke samarbeidet om kollektivtrafikken i Nedre Glommaregionen og bedre rutetilbudet for busskundene. Selskapet skulle ikke ha noen egen operativ drift. BorgBuss tok blant annet initiativet til det svært vellykkete konseptet Glommaringen. Ruten ble etablert i 2000 og er blitt «fyrtårnet» i kollektivtilbudet i Fredrikstad og Sarpsborg.

1. januar 2004 ble BorgBuss etablert som et operativt busselskap.[1] Østfold Bilruter (som tre måneder senere endret navn til Nettbuss Østfold) og Fredriksstaddistriktets Rutebiler samlet alle sine tilskuddberettigete bussruter i selskapet. De aller fleste lokale bussruter i Fredrikstad og Sarpsborg ble etter det kjørt av BorgBuss. Oppdragsgiver var Østfold fylkeskommune via Østfold kollektivtrafikk.

BorgBuss var tidligere eid av Nettbuss Østfold (50 %) og kommunene Fredrikstad og Hvaler (50 %), men ble senere overtatt helt av Nettbuss. Selskapet hadde avdelinger i Fredrikstad og Sarpsborg. Hovedkontor og verksted lå i Fredrikstad. Årlig fraktet BorgBuss cirka 4,5 millioner reisende med sine busser.

BorgBuss var tidlig ute med å satse på miljøvennlig drivstoff. Rundt et halvt dusin av selskapets busser kjørte på biogass. BorgBuss eide 50 % av Fredrikstad Biogass som utvant biogass fra matavfall og kloakkslam.

1. juli 2013 ble busselskapvirksomheten i BorgBuss overført til Nettbuss Øst, samtidig som et bussanbud for hele selskapets tidligere ruteområde ble satt igang der de aller fleste bussene går på biogass. Selskapet eksisterer fortsatt, men har ingen virksomhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BorgBuss vekkes til liv». Fredriksstad Blad. 10. september 2003. Besøkt 1. mars 2016.