Boktyven (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Boktyven (engelsk originaltittel The Book Thief) er en roman skrevet av den australske forfatteren Markus Zusak. Den ble utgitt på engelsk i 2005, og ble i 2006 oversatt til norsk av Henning Hagerup på forlaget Cappelen Damm. Romanen har vunnet flere priser og lå i over hundre uker øverst på The New York Times' bestselgerliste for barn.

Romanen finner sted i det nasjonalsosialistiske Tyskland, og beskriver den unge jenta Liesels forhold til sine fosterforeldre, beboerne i nabolaget og jøden Max, som fosterfamilien holder skjult i sitt hjem i opptrappingen mot andre verdenskrig.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Boktyven utspilles i München i Tyskland før og under andre verdenskrig. Historien er fortalt fra Dødens synspunkt, som har en spesiell interesse i Liesel fordi hun møter henne tre ganger.

I begynnelsen av romanen møter vi Liesel, lillebroren Werner og deres mor, som er på vei til barnas nye fosterforeldre, Hans og Rosa Hubermann. Vi blir fortalt at Liesels far er kommunist, og hennes mor kommer snart i trøbbel med nazistene. Broren dør på reisen og Liesel stjeler Graverens håndbok i snøen, det er også her og med dette første tyveriet, at hennes kjærlighet for lesning og bøker begynner.

Liesel blir behandlet godt hos fosterforeldrene, selv om Rosa ofte fornærmer henne med å kalle henne en gris (saumensch, «purkemenneske», på tysk). Ved bruk av Graverens håndbok lærer Hans henne å lese. Liesel fortsetter å lese bøker som hun skaffer på ulike måter – i hovedsak fra Ilsa Hermanns bibliotek, borgemesterens kone, som etter hvert blir Liesels venn. Bøker blir også stjålet fra nazistiske bokbål.

Liesel blir også venn med de andre barna i Himmelgaten, blant dem Rudy Steiner, som blir hennes beste venn og største beundrer. Hun knytter også sterke bånd til jøden Max Vandenburg.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boktyven ble filmatisert i 2013.The Book Thief ble regissert av Brian Percival, etter et manus av Michael Petroni.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]