Boksen går

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Boksen går, eller Boksen av («Kick the Can» på engelsk) er en klassisk barnelek som kan ha eksistert like lenge som menneskene.[1][2]. Det er en slags variant av gjemsel og passer best om man er flere som deltar.

Leken starter ved at en av deltakerne står med foten eller inntil en avtalt boks og teller til et avtalt tall. Det avtalte tallet er avhengig av hvor mange som er med, slik at alle som er med skal få tid nok til å finne seg et gjemmested. Når deltageren som er valgt til å telle har startet å telle, skal de andre gjemme seg. Når den som teller er ferdig, er oppgaven å finne de deltagerne som har gjemt seg, og å si vedkommendes navn på boks. Når den som talte sier "Petter på boks", må Petter komme seg frem til boksen før den som talte, hvis ikke er Petter fanget. Det smarteste er derfor å finne gjemmesteder som er i nærheten av boksen, slik at man kommer seg raskere til boksen enn den som teller. Dersom Petter når frem først og sier"Boksen går", frigjøres alle som før har blitt fanget, og leken starter på nytt. Leken er slutt når alle er fanget.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere lokale varianter og variasjoner man kan gjøre denne på. Ikke bare kan man endre på selve reglene for leken, men det finnes også mange måter å velge boks på. Det kan enten være en ting som står fast i naturen, for eksempel en transformatorboks, søppelkasse eller noe som ikke står fast, for eksempel en brusboks. Det finnes også varianter i form av hvordan for eksempel Petter skal si "Boksen går" på, enten ved å ta på selve boksen eller ved å sparke i boksen. En annen variant er også hva man sier for å starte leken på nytt. Noen velger å si "Boksen går", andre vil gjerne bruke "Boksen av". Det går også an å gjøre leken om til et lagspill.

Uttrykket Boksebrenner er lokalt et uttrykk innenfor leken. Det forventes av den som står at vedkommende skal gå rundt og finne de andre. Men hvis personen som står ikke fjerner seg fra boksen kalles dette for boksebrenning eller ruging.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selmer-Olsen, Ivar (1952-) (1990). "Boksen går!": om barns egen kultur, og om barnekulturens vilkår og funksjon. Trondheim: Norsk kulturråd : Norsk senter for barneforskning. s. 6-7. ISBN 8299170419. 
  2. ^ Joanna J. Cemore. «Kick the Can». Encyclopedia of Play in Today's Society. doi:10.4135/9781412971935.n203.