Bohdan Dzjurakh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bohdan Dzjurakh
Født20. mars 1967Rediger på Wikidata (57 år)
Hirske
BeskjeftigelseKatolsk prest (1991–), catholic eparch, diakon (1991–), katolsk biskop (2006–) Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradTeologisk doktorgrad
NasjonalitetSovjetunionen
Ukraina
Våpenskjold
Bohdan Dzjurakhs våpenskjold

Bohdan Dsjurakh, C.Ss.R. (ukrainsk: Богдан Дзюрах; født 20. mars 1967 i Hirske i Lviv oblast i Ukrainske SSR i Sovjetunionen) er apostolisk eksark for ukrainske gresk-katolske i Tyskland og Skandinavia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Bohdan Dzjurakh ble prestviet den 17. mars 1991 av hjelpebiskop Julian Voronovskyj MSU (Lviv). Han gikk inn i redemptoristenes kongregasjon og avla sine religiøse løfter den 19. august 1995.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 21. desember 2005 utnevnte pave Benedikt XVI ham til titulærbiskop av Vagada og utnevnte ham samtidig til hjelpebiskop i Kiev. Storerkebiskop kardinal Ljubomyr Husar bispeviet ham den 15. februar 2006, han ble assistert av medkonsekratorene erkebiskop Ihor Vosnjak C.Ss.R. fra Lviv og biskop Julian Voronovskyj M.S.U. fra Sambir-Drohobytsj.

I 2009 ble han utnevnt til kurialbiskop i storerkebispedømmet Kyiv-Halytsj og leder av bispekurien. Han ble også valgt til sekretær for biskopssynoden for biskopene i den gresk-katolske kirke i Ukraina. I denne egenskap var han også deltaker i bispesynodens spesialforsamling for Midtøsten i 2010.

Den 18. februar 2021 utnevnte pave Frans ham til eksark for de troende i den ukrainske gresk-katolske kirke i Tyskland og Skandinavia.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org dzyu, lest 1. april 2022