Blyforgiftning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blyforgiftning er helseskade på grunn av økt inntak av bly i organismen. Bly og blyholdige stoffer forekommer normalt og som forurensning (blyholdig bensin). Det er risiko for blyforgiftning i enkelte yrker, for eksempel som maler.

I Romerriket ble vannforsyningen besørget med akvedukter som var belagt med bly. Det antas at blyforgiftningen dette skapte var årsak til sterilitet hos mange menn i samfunnet og at dette var en av grunnene til romerrikets undergang.[trenger referanse] I SvenskhusetSpitsbergen døde 17 mann i 1872, av blyforgiftning fra hermetikkbokser.

Hos mennesket utskilles bly sammen med sink. Derfor er en blyforgiftning lettere å bli kvitt om en har god tilførsel av sink.

Måling[rediger | rediger kilde]

Mengde bly i blodet kan enten måles i stoffmengde eller masse. Det er mulig å regne om fra den ene enheten til den andre. Mengde bly som er lagret skjelettet kan ikke måles med blodprøve.[trenger referanse] Dersom barn har mye bly skjelettet kan dette sees på røntgenbilder.

Stoffmengde[rediger | rediger kilde]

Blyforgiftning kan måles i mikromol per liter (μmol/L). Grensen for blyforgiftning er 0.5 μmol/L for voksne.[trenger referanse]

Masse[rediger | rediger kilde]

Alternativt kan kan blyforgiftning måles i mikrogram per desiliter (μg/dl), som tilsvarer mikrogram per 100 gram. Grensen for blyforgiftning er 10 µg/dl for voksne, og 5 µg/dl for barn.[trenger referanse]