Hopp til innhold

Blueberry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blueberry (født 30. oktober 1843) er hovedpersonen i en fransk western-tegneserie med samme navn. Hans fulle navn er Michael Stephen Donovan, men blir i serien kalt for løytnant Mike S. Blueberry. I Norge er serien publisert med tittelen «Løytnant Blueberry», og i 2006-2009 kom en 17-binds samleutgave i hardcover fra Egmont serieforlaget med tittelen «Legenden om Blueberry».

Historie[rediger | rediger kilde]

Figuren ble skapt i 1963 av den belgiske forfatteren Jean-Michel Charlier (19271989), og franske tegneren Jean Giraud (19382012). Figuren Blueberry dukket opp for første gang i en westernserie kalt «Fort Navajo» i det franske seriemagasinet Pilote (nr 210), publisert 31. oktober 1963. Serien var tenkt som en samling av historier fra en amerikansk kavalerigarnison fra den amerikanske borgerkrigen, der en ny hovedperson skulle lede hver historie. Løytnant Mike Blueberry ble presentert i den første historien, og figuren ble så sterk at han tok over serien, som skiftet navn til Blueberry. Serien ble utviklet til fortellingen om livet til Blueberry plassert i ulike historiske settinger fra amerikansk 1800-talls historie. Figuren er kort innom ungdomstid, men er lagt hovedsakelig fra borgerkrigen til den avsluttende fortellingen i forbindelse med revolverduellen i O.K. Corral i Tombstone, Arizona.

I Norge debuterte Blueberry i tegneseriebladet Tempo i nummer 44 fra 1969, da under navnet Løytnant Winston. I 1972, i den første fortellingen om Blueberry under sitt riktige navn presentert i Tempo, var tittelen «Alle til kamp mot Steelfingers!», og med det var løytnant Winston blitt løytnant Blueberry også i Norge.

[1] [2]
Historien om figuren Blueberry[rediger | rediger kilde]

Dette er en kronologisk beskrivelse av livet til Blueberry slik den blir presentert i boksamlingen Legenden om Blueberry.

  • «Blueberrys hemmelighet» (originaltittel: «Le secret du Blueberry», utgitt i 1975). Første gang utgitt på norsk i albumet «Den unge Blueberry» (1984):

Michael Stephen Donovan ble født som arving til bomullsplantasjen Red Wood plassert i sørstaten Georgia. 18 år gammel rir han inn til naboplantasjen White Lodge. Plantasjeeierens datter Harriet Tucker er unge Donovans kjæreste til farens store fortvilelse. Donovan fremstår som en ekte overklasse sørstatsmann; rasistisk, selvsikker og breial. Han viser villig frem sine imponerende ferdigheter med revolveren, ferdigheter han vil bli kjent for senere i livet. Han blir forrådt av Harriets sjalu fetter Ronnie, som dreper herr Tucker, legger skylden på Donovan, og forsøker med dette å ta over både White Lodge og Harriet.

Donovan må flykte, men blir innhentet av Ronnie og følget hans. Den afroamerikanske slaven Long Sam redder livet til Donovan, men blir selv drept. Donovan klarer å rømme og slutter seg til en nordstatstropp. Når Donovan skal presentere seg blir han fortvilet, men han ser blåbær på bakken og svarer: «Æh ... Blueberry, Sir. Mike Steve Blueberry».

  • «Chattanoogabroen» (originaltittel: «Le point de Chattanooga», utgitt i 1975). Første gang utgitt på norsk i albumet «Den unge Blueberry» (1984):

I sitt første eventyr som nordstatssoldat melder hornblåser menig Blueberry seg frivillig til å sprenge Chattanoogabroen i Tennessee for å stoppe forsyningene til sørstatstroppene. Han klarer oppdraget, men sersjant Matt tar æren og blir dekorert for oppdraget.

  • «3000 mustanger» (originaltittel: «3000 mustangs», utgitt i 1975). Første gang utgitt på norsk i albumet «Den unge Blueberry» (1984):

Blueberry og nordstatstroppen er kommet til Amarillo, Texas, målet er å stoppe søstatenes innsamling av hester. I denne historien blir Blueberry gjenkjent av sørstatdsløytnanten Lewis Norton, en gammel kjæreste til Harriet Tucker. Blueberry fullfører oppdraget med å spre de 3000 mustangene, og lar Norton leve etter at denne ber om å bli drept.

  • «Dødsrittet» (originaltittel: «Le chevauchée vers la mort», utgitt i 1978). Første gang utgitt på norsk i albumet «En yankee ved navn Blueberry» (1984):

Historien starter med at Blueberry rir inn i en felle lagt av sørtstatsløytnanten Lewis Norton, og blir fanget. Han klarer å lure fangevokteren til å tro at han sitter på mye gull gjemt hjemme i Georgia og får hjelp til å rømme. Tilbake på plantasjen Red Wood finner de bygningene nedbrent og den gamle slaven Jeremias hjelper Blueberry å unnslippe. Blueberry flykter igjen nordover.

  • «Flykten mot nord» (originaltittel: «Chasse a l'homme», utgitt i 1978). Første gang utgitt på norsk i albumet «Blåjakken Blueberry» (1984):

Blueberry blir uskyldig anklaget som hestetyv, skyter og sårer sheriffen i Malvern Hill og flykter. For å skaffe seg hest overfaller og dreper Blueberry en sørstatskurer. Kureren hadde med seg viktige ordrer til general Forrester som Blueberry forsøker å bringe til nordstatstroppene. Igjen er Lewis Norton i hælene på Blueberry, men begge blir fanget av en nordstatstropp.

  • «Menig Mike S. Blueberry» (originaltittel: «Private M.S. Blueberry», utgitt i 1978). Første gang utgitt på norsk i albumet «En yankee ved navn Blueberry» (1984):

Historien begynner i oberst Hardings telt. Blueberry blir beskyldet for å være dobbeltagent og blir dømt til døden. Med begge beina i egen grav blir henrettelsen stoppet etter at det blir gjort kjent at kurerens melding er gyldig. Blueberry er fortsatt under mistanke og skal føres bak linjene til senere domsavsigelse, men de blir overfalt av en sørstatstropp. Blueberry som fortsatt er iført kurerens sørstatsuniform blir tatt inn som sørsatskurer og gitt nytt oppdrag. Blueberry driver sabotasje og klarer å sprenge sørstatenes jernbane.

  • «Menneskejakten» (originaltittel: «Chasse a l'homme», utgitt i 1979). Første gang utgitt på norsk i albumet «En yankee ved navn Blueberry» (1984):

Blueberry blir funnet av nordstatstropper. De tror ikke han egenhendig har sprengt jernbanen og general Clay dømmer hornblåser Blueberry til døden ved skyting ved daggry. Samtidig er Harriet Tucker og hennes følge på hevnjakt etter Donovan som hun tror drepte hennes far. Hun kommer seg helt inn i leiren og befrir Blueberry for å drepe han selv. Harriet blir selv drept i flukten, mens Blueberry slipper unna.

  • «Dobbeltspill» (originaltittel: «Double jeu», utgitt i 1979). Første gang utgitt på norsk i albumet «Blåjakken Blueberry» (1984):

Blueberry er på nytt hos sørstatstroppene og er tvangsvervet som korporal. Nordstatenes general Dodge er tatt til fange i leiren og Blueberry får i oppdrga å passe på generalen. Gjennom snedige løgner og høyt spill klarer Blueberry å flykte sammen med generalen. Fra sykesengen, men i bra form, forfremmer general Dodge Blueberry til løytnant.

Seriealbum[rediger | rediger kilde]

Samarbeidet mellom Charlier og Giraud har resultert i 23 album med løytnant Blueberry, og tre om den unge Blueberry. Den første albumserien med Blueberry het «Fort Navajo» og kom ut i fem nummer i perioden 1972 - 1975. Det første nummeret, "Mannen med Sølvstjernen", ble gitt ut på Romanforlaget A/S, mens de resterende fire ble utgitt på Nordisk Forlag A/S. Deretter ble hele serien om Blueberry gitt ut kronologisk på Hjemmet i 1977. Første nummer her her "Fort Navajo". Hjemmet gav ut 17 album, og nummer 18 kom ut på Interpresse, som ble tatt over av Semic. Fra album 25 var serien tilbake i forlaget Hjemmet, som da hadde skiftet navn til Egmont.

Spin-off-serier[rediger | rediger kilde]

Giraud laget tre fortellinger, derav to tegnet av William Vance og en av Michel Rouge. Disse tre historiene ble presentert med tittelen «Marshal Blueberry». Andre enn Giraud har videreført historier om Blueberrys ungdomstid i en egen serie kalt «Blueberrys unge år».

Film[rediger | rediger kilde]

For egen artikkel om filmen, se Blueberry (film)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Legenden om Blueberry – ungdom og borgerkrig, redaktør Harry Hansen. ISBN 82-429-2866-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]