Blodtypediett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blodtypedietten er en diett utviklet og presentert av Peter D'Adamo, en naturopatisk lege, og beskrevet i hans bok «Eat Right 4 Your Type».

D'Adamos påstand er at ABO-blodtypene er den viktigste faktoren for å bestemme en sunn diett, og han presenterer forskjellige dietter for personer med O-, A-, B- og AB-blodtyper.[1] Lektiner er et nøkkelbegrep i dietten hans.

I sin bøker refererer D'Adamo til arbeider av biokjemikere og glykobiologer som har forsket på blodtyper og hevder eller impliserer at deres forskning støtter hans teori. Ikke desto mindre er det konsensus blant ernæringsfysiologer, leger og forskere at teorien ikke støttes av vitenskapelige bevis.

D'Adamos hypoteser og anbefalinger kritiseres fordi har ikke fremlegger god nok dokumentasjon.[2] I hans første bok som kom i 1997 finnes bare en bibliografi. Hans senere bøker har hatt omfattende referanser om klassifiseringen av forskjellige matvarer i de tre kategoriene han benytter: Fordelaktig, nøytral og unngå. Men selve prosessen og bakgrunnen for hans konklusjoner og klassifisering forblir udokumentert. Dessuten innvendes det at han ved å begrense seg til å dele menneskeheten inn i kun fire stereotyper blir blodtypedietten hans mest av alt lik en slags «blodtypeastrologi».

I januar 2014 publiserte University of Toronto en stor studie der det ble slått fast at det var ingen påviselig sammenheng mellom blodtype og effekt av type diett.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Arnesen (3. mars 2014). «Punktum for Blodtypedietten?». Frisk og funksjonell. 
  2. ^ Blodtypedietten – visjonær vitenskap eller tull? Tidsskrift for Den norske legeforening
  3. ^ Theory Behind Popular Blood-Type Diet Debunked University of Toronto

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]