Blodprosent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blodprosent er et begrep som tidligere ble mye brukt for konsentrasjon av hemoglobin i blodet. Et godt svar på måling av hemoglobin/blodprosent ville være : Hb: 95%.

I Norge var 14,8 gram hemoglobin pr 100 ml blod bestemt å tilsvare en blodprosent på 100%. En person med Hb 7,4 gram per 100ml blod hadde derfor en blodprosent på 50[1]. På grunn av blodtap under menstruasjon ble normalen 100% fastsatt ved litt lavere hemoglobinkonsentrasjon for kvinner enn for menn.

Tidligere var det vanligere med dårlig kosthold med lite protein og jern som årsak til anemi. Lav hemoglobin/blodprosent kan sees ved mange sykdommer som blødninger, mangelsykdommer, skader og andre.

I dag er det helt forlatt å oppgi hemoglobinkonsentrasjon i blodprosent. Det er likevel en del pasienter som gjerne vil ha oppgitt nivået i blodprosent. For dem multipliseres konsentrasjonen i g/100ml med 7 for å få et tilnærmet prosenttall.

Et gjennomsnittlig hemoglobinmål nå er ca. 14 g/100ml, men kan variere fra 11 til 17 hos friske.

For idrettsfolk er det viktig at blodet kan transportere mye oksygen, som kan oppnås ved øket mengde hemoglobin. Erytropoietin er et hormon som lages i nyrene som stimulerer produksjon av hemoglobin og røde blodlegemer. Ved opphold i stor høyde produserer kroppen mer erytropoietin og blodprosenten stiger. Kunstig erytropoietin er et forbudt dopingmiddel.

Ved bloddoping tappes blod fra idrettsutøveren før en treningsperiode, og lagres. Det samme blodet gis tilbake i blodårene til utøveren før konkurranse for å få høy blodprosent under konkurranse. Dette er forbudt etter dopingreglene.

Blodprosenten og senkning er sammen med urinmikroskopi de analysene som lengst har vært vanlige å utføre ved vanlige legekontor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Waage, Anders (26. juli 2018). «blodprosent». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 11. juni 2018.