Blixencrone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blixencrone var navnet på en dansk og norsk brevadelig slekt.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Blixencrone var en norsk brevadelig slekt, med opphav fra slekten Blix. Hans Hanssøn Blix, født 1661 i Gildeskål sønn av Hans Hanssøn Blix og Kirsten Stephensdatter Soop, var en norsk embetsmann og ble utnevnt til etatsråd 1711 og medlem av Slottsloven på Akershus, deltok i utarbeidelsen av matrikkelen av 1724, fikk avskjed 1728, beskyldt for å ha mottatt bestikkelser. Hans Blix ble adlet i 1712 med navnet Blixencrone. Han døde 1. april 1730. Hans eneste sønn forsvant utenlands.

"Patentet af 15. april 1712 for Hans Blixencrone, der som virkelig etatsraad befandt sig i 3. klasse nr. 2, har hovedsagelig skullet give ham navneforandring fra Blix til Blixencrone og kan saaledes anses for baade et navnepatent og et vaabenbrev; dog er formel I anvendt."


"129 Medvirkende til patentets udstedelse har utvivlsomt været modtagerens prætention paa at tilhøre den gamle norske adelsslægt Blix senere Blixencrone (i patentet staar, at han og hans efterkommere skal anses »for rette indfødde Norske Adels Folk«). - Der findes iøvrigt andre etatsraader i det foreliggende materiale, men de var kun titulære (vil normalt fremgaa af det paagældende rangregister) og derfor i 4. rangklasse nr. 5."


Våpen[rediger | rediger kilde]

Blasonering Ifølge Sven Tito Achen "I rødt en gul krone og et hvidt hestehoved med gult seletøj. På hjelmen hestehoved som i skjold."

Kilder[rediger | rediger kilde]