Blender (redskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japansk blender med betjeningsknapper

Blender er et redskap som brukes for det meste på kjøkkenet og i laboratorium. En blender kan mikse sammen drikker og lage puré av diverse matvarer. En standard blender er bygd opp hovedsakelig av en karaffellignende kanne. I bunnen av karaffelen er det skarpe blader som roteres av motoren i bunnen. På toppen er det et lokk slik at innholdet ikke faller ut ved miksing. Det finnes mange forskjellig typer blendere med forskjellig bruksområder. De nyeste variantene har en stavmikser og motor i toppen som forbindes med bladene i bunnen slik at den kan brukes i hvilken som helst beholder. Det finnes utallige oppskrifter på diverse drikker og matvarer som kan lages i en blender.

En blender kan være lagd av stål, plast, porselen eller glass. De mordene blenderne har forskjellige hastigheter ved miksing. Noen blendere har hastighet etter styrke andre har hastighet etter hva man skal lage. Valget er ofte i form av en knapp eller bryter. Lav -drevne blendere trenger en form for væske for at blenderen skal fungere på riktig måte. Det er fordi væsken som ligger i blenderen flyttes opp mot lokket og rundt i beholderen og ned til bunnen igjen. De litt mer kraftige blenderen er i stand til å knuse diverse matvarer som korn, is, grønnsaker, kjøtt og fisk uten slik hjelp.

Det finnes også håndholdte blendere. De har ingen kopp som skaper samme funksjon som ved en standard blender. En håndholdt blender har et rundt hode nederst med skarpe blader. Når den senkes ned i en beholder skjer prosessen under dette hodet.

I den senere tiden har det blitt enda mer populært å lage diverse matvarer i en blender. Det blir det ofte kalt «Food processor». For mennesker som har nedsatt tyggeevne er dette et godt alternativ for å knuse maten. Babymat blir ofte lagd i en «Food processor».

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Det kan lages mye forskjellig i en blender, for eksempel:

  • Knuse ingredienser til smoothies, milkshakeer, drinker og iskaffe.
  • Knuse is til cocktailer.
  • Løse opp tørre stoffer i væsker.
  • Blande ingredienser ekstra godt.
  • Lage pureer av for eksempel kokte grønnsaker.
  • Knuse andre matvarer.