Blandede kreditter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blandede kreditter er en omstridt finansieringsmåte for eksport til utviklingsland, i en gråsone mellom utviklingshjelp og eksportsubsidier. Med blandede kreditter menes «bruk av bistandsmidler, sammen med eksportkreditter og/eller andre overføringer på fulle eller tilnærmede markedsvilkår.»[1] Blandede kreditter er således en kombinasjon av eksportkrediterkreditter/lån og bistand/pengegaver.

Blandede kreditter har blitt kritisert[av hvem?] for å i større grad fungere som eksportsubsidier for næringsliv i industriland enn som god utviklingshjelp for utviklingsland. Ordningen har også blitt kritisert for å føre til en konkurransemessig vridning, ved at utviklingsland blir fristet til å velge best finansierte og mindre prioriterte prosjekter fremfor de kvalitativt beste eller høyest prioriterte/viktigste prosjektene.

Blandede kreditter blir likevel akseptert som utviklingshjelp av OECD, da ordningen kan øke overføringene fra industriland til utviklingsland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ St. prp. nr. 51 (1984–85) Om opprettelsen av en ordning for blandede kreditter til utviklingsland og endringer i statsbudsjettet for 1985 under kapitlene 1200, 1230 og 1299:1