Bjørnunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bjørnunge (også kalt bjønnunge) er en folkelig beskrivelse av den norske standarden på 0,35 liter for en ølflaske fra 1967, på samme måte som murerpils var et kallenavn for flasken på 0,7 liter.

Beskrivelsen er en tildels viktig del av norsk bryggerihistorie. De lærde strides over det opprinnelige opphavet for ordet, men det kan ha sin bakgrunn i Ringnes vørterøl, da dette ølet ble tappet på en flaske med bilde av isbjørn på etiketten i sin tid [1]. Den opprinnelige betydningen av bjørnungen tok slutt i 1997, da Norge gjennom et EU-direktiv måtte tilpasse seg den mer moderne standarden på 0,33 liter. I etterkant av overgangen til den europeiske standarden, har også bruken av bjørnunge i stor grad forsvunnet fra norsk dagligtale og betydningen av det blitt mindre kjent.

Ordet benyttes imidlertid fremdeles på samme måte som før, for å invitere til en sammenkomst eller sosialt samvær hvor konsum av øl spiller en betydelig rolle[2]. Eksempler på bruk av ordet i moderne tid, er frasene «skal vi jekke noen bjørnunger?» eller «jekke noen bjønnunger til helga?».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eriksen, Malvin (17. juli 2017). «Slutt på den 50 år gamle ølflaska». NRK. Besøkt 8. august 2020. 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 8. august 2020.