Murerpils

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Murerpils eller murer'n (uttale: murærn) er en folkelig betegnelse i Norge på brune 0,7 l ølflasker av glass som nå er gått ut av produksjon.

Opprinnelsen er uttrykket murer, antakelig fra dansk, som betød 0,7 l bayerøl. Det het seg at bayerøl var «anbefalt av 400 norske murere», og var tidligere den mest solgte ølsorten. Uttrykket ble siden overført til helflaskene med pilsnerøl; murerpils er idag en mer utbredt betegnelse og uttrykket murer er mer knyttet til selve flaskestørrelsen.

Tidligere inneholdt en halvflaske øl 0,35 l, og en helflaske var på 0,7 l (så også for vin). Ølflaskene var brune og spesielt 0,7 l flasken var spesielt lange flasker av glass (som alle ølflasker).

På 1990-tallet fikk mureren konkurranse av 1,25 l-flasker i brun plast, som av enkelte omtales som murerpils. Tidlig på 2000-tallet var plastflaskene og boksøl i ferd med å utkonkurrere mureren, og i dag er den helt ute av produksjon. Det bemerkes forøvrig at mens mureren forsøkt erstattet av en større flaske, har småpilsen krympet noe og er nå på 0,33 l. Vinflaskene har derimot vokst litt, og er på 0,75 l for helflasker og 0,375 l for halvflasker.

Kilder[rediger | rediger kilde]