Bjørnar Berg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørnar Berg
Født1971[1]Rediger på Wikidata
Tønsberg
BeskjeftigelseEssayist
NasjonalitetNorge

Bjørnar Berg (født 1971 i Tønsberg) er en norsk forfatter og filosof.

Berg er utdannet som journalist ved Høgskolen i Oslo, og han har studert filosofi og etikk ved Universitetet i Oslo.[trenger referanse]

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Bergs tenkning faller innenfor en eksistensialistisk tradisjon.[trenger referanse] I essaysamlingen Frihet er å se regnet falle uten å ha tanker, tar han utgangspunkt i sin egen tilværelse, for så å undersøke ulike aspekt ved livet. Essayene handler om blant annet frykt, tankevirksomhet og kjærlighet. Med en gjennomgående kritisk holdning til sitt eget sinn, synes Berg å være inspirert også av østlig filosofi. Som en slags balansevekt til intellektuelt tankearbeid, setter han natur, åpenhet, kjærlighet og væren i øyeblikket.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

I 2004 debuterte Berg som forfatter på Schibsted forlag. Handlingen i debutromanen Terroristen er lagt til en ikke navngitt storby. Hovedpersonen Alexander og kameraten hans henretter grådige ledere i multinasjonale selskaper. De prøver å hevne egen fortid og stemmeløse fattige.

Circulus, utgitt på forlaget Transit i 2007, er en absurd, farseaktig roman om kunsten og menneskets rasjonalitet. Boken handler om maleren Bernard som i flere år har forsøkt å tegne den perfekte sirkel på frihånd. En dag dukker agenten hans opp og forteller om det elendige salget av sirkeltegningene. Motstrebende går Bernard med på å lage en kopi av det beste bildet han har malt, noe som blir starten på et marerittaktig døgn for hovedpersonen.

Essayboken Frihet er å se regnet falle uten å ha tanker ble utgitt i 2010 på Efrem forlag. Den består av 112 filosofiske mikroessays om temaene tankens natur, frykt, frihet, kjærlighet og død. Berg bruker gjennomgående en spørrende form i essayene.

I 2015 ga Berg ut essaysamlingen Homo deceptus på Fritt liv forlag. I denne boken undersøker han hvorfor menneskeheten er så dårlig til å håndtere klima- og ressursutfordringene vi står overfor.

Boken En nordmanns klimabekjennelser - klimasmart samfunn og formidling i Norge ble gitt ut på Fritt liv forlag i 2018. Med denne boken vil Berg vise hvordan vi kan spille på lag med den menneskelige psyken i en av vår tids største utfordringer.

Essaysamlingen Hva lærer døden oss?, utgitt på Flux Forlag i 2022, handler om hvordan den vestlige kulturen på flere områder fortrenger døden. Berg mener at bevisstheten om døden kan styrke den personlige livsbevisstheten og også bidra positivt, blant annet når det gjelder de viktigste valgene vi gjør i livet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, oppført som Berg, Bjørnar 1971-, besøkt 11. januar 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]