Bisnode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bisnode
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556681-5725
BransjeForretningsinnsikt
Etablert1989
Eier(e)Ratos
DatterselskapBisnode Finland
HovedkontorStockholm
LandSverige
Nettsted Offisielt nettsted

Bisnode Business Information Group AB er et foretak som håndterer forretnings-, markeds- og kredittinformasjon. Foretaket ble grunnlagt i 1989 av Lars Save og eies med 70 prosent av Ratos og 30 prosent av Bonnier. Bisnode har virksomhet i 18 europeiske land og har hovedkontor i Stockholm.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bisnode har sine røtter i firmakatalogen Sveriges Handelskalender som ble startet i 1859 og ble startskuddet for Bonniers forretningsinformasjonsvirksomhet. I 1982 begynte Bonnier-eide Affärsdata å publisere forretningsinformasjon digitalt. I 1986 fikk teknikkentreprenøren Lars Save og Bonnier-leder Håkan Ramsin et budsjett på 15 millioner kroner fra Bonnier med oppdrag å skape en forretningsplan for å gjøre digitale forretningsinformasjonstjenester lønnsomme.

I 1989 oppsto Bisnodes forgjenger Bonnier Business Services. På første halvdel av 1990-tallet gjennomførte foretaket et flertall oppkjøp i ulike størrelser, blant annet PAR (Postens adressregister). Foretaket spesialiserte seg på å kjøpe problemforetak og få dem til å blomstre. I 1999 delte Bonnier opp sin kunde- og forretningsinformasjon der forretningsinformasjonsdelen ble Bonnier Affärsinformation (BAF). I 2005 kjøpte aktiv eierkapital-selskapet Ratos 70 prosent av BAF som igjen kjøpte opp Infodata av Ratos.

I 2006 byttet foretaket navn til Bisnode. I 2012 påbegynte Bisnode, under ledelse av Lars Pettersson, et stort forandringsarbeid med mål om å slå sammen alle virksomhetene i Europa og lansere Bisnode under ett felles varemerke. Bisnodes hovedkontor ligger i Rosenborgsgatan 4 i Solna.

Ansatte[rediger | rediger kilde]

Bisnode har cirka 2 500 medarbeidere i 18 europeiske land. Rundt 700 (en tredjedel) av foretakets ansatte arbeider i Sverige, som står for omtrent halvparten av omsetningen. Kjønnsfordelingen er 50 prosent kvinner og 50 prosent menn. Gjennomsnittsalderen er 34 år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]