Bing Xin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bing Xin
Bing Xin 1920s.jpg
Født5. oktober 1900[1]
Gulou
Død28. februar 1999[1] (98 år)
Beijing
Gravlagt Beijing
Ektefelle Wu Wenzao
Far Xie Baozhang
Barn Wu Qing
Utdannet ved Fujian Women's Normal School, Bridgeman Girls' School, Yenchinguniversitetet, Wellesley College
Beskjeftigelse Oversetter, lyriker, skribent
Parti China Association for Promoting Democracy
Nasjonalitet Kina, Republikken Kina
Utmerkelser Lu Xun Literary Prize for Excellent Proses and Essays (1998)


Bing Xin, 1918
Bing Xin, 1951

Bing Xin eller Bingxin (kinesisk: 冰心; pinyin: Bīng Xīn, egentlig navn: Xie Wanying 謝婉瑩, født 5. oktober 1900 i Fuzhou i provinsen Fujian i Kina, død 28. februar 1999 i Fuzhou) var en kinesisk dikter, romanforfatter og oversetter. Hun vokste opp i Yantai i provinsen Shandong. Hun studerte ved Yenchinguniversitetet i Beijing og ved Wellesley College i USA. Hun ble professor ved forskjellige kinesiske universiteter.

Kunstnernavnet hennes, Bingxin, betyr «ishjertet», noe som på kinesisk oppfattes som et særlig rent hjerte. Begrepet hentet hun fra et dikt fra Tang-dikteren Wang Changling.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bing Xin, som var født i Fuzhou, flyttet til Shanghai med sin familie da hun var syv måneder gammel, og flyttet senere nok en gang, til havnebyen Yantai i Shandong, da hun var fire år gammel. Denne flyttingen hadde en innvirkning på hennes personlighet og innstlling til kjærlighet og skjønnhet, idet utsynet over havet i dens storhet og skjønnhet satte et dypt preg på hennes tanke og sinn.

Det var i Yantai at Bing Xin begynte å studere den kinesiske litteraturs store klassiske verker, som blant annet Beretningen om de tre kongedømmer og Fortellinger fra myrlandet, da hun var syv år gammel.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

I 1913 flyttet Bingxin til Beijing. Fjerde mai-bevegelsen i 1919 inspirerte og eleverte hennes patriotisme til nye høyder. Dette startet hennes skrivende virksomhet som skribent for en skoleavis på Yanjinguniversitetet der hun var innskrevet. Her skrev hun også sin første roman.

Bingxin ble uteksaminert fra Yanjinguniversitetet i 1923 med et baccalaureat, og dro til USA for å studere ved Wellesley College. Der tok hun mastergrad i litteratur i 1926. Hun vendte så tilbake til Yanjinguniversitetet og underviste der til 1936.

I 1929 giftet hun seg med Wu Wenzao, som var antropolog og som hun var blitt kjent med i studietiden i USA. Ekteparet besøkte derpå forskjellige intellektuelle kretser verden rundt, og stod i kontakt med andre intellektuelle som for eksempel Virginia Woolf. Senere i livet underviste Bingxin i Japan en kort tid, ved Universitetet i Tokyo fra 1949 til 1951. Hun stimulerte den kulturelle utveksling mellom Kina og andre verdenshjørner som omreisende kinesisk forfatter.

I litteraturen skapte hun Bingxin-stilen, en ny litterær stil. Hun bidro meget til kinesisk barnelitteratur, og endel fant veien inn i kinesiske skolebøker. Hun virket også som oversetter, bl.a. av bøker av den indiske forfatter Rabindranath Tagore. Bingxins litterære karriere var meget bred og produktiv, og hun virket innen prosa, poesi, romaner, refleksjoner og annet.

Hennes karriere utspant seg over mer enn syv tiår, fra 1919 til 1990-årene.

Museum[rediger | rediger kilde]

I Changle i Fujzhoyu finnes et museum tilegnet Bing Xin.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Chunshui (Vårens vann) 1923
  • Fanxing (Myriaden av stjerner) 1923
  • Ji xiao duzhe (Til unge lektorer) 1926

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Bingxin, biography/Bingxin

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]