Billy West (stumfilmskuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billy West
Født22. sep. 1892[1][2]Rediger på Wikidata
Russland[3]
Død21. juli 1975[1][2]Rediger på Wikidata (82 år)
Hollywood[3]
BeskjeftigelseFilmregissør, skuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtForest Lawn Memorial Park
IMDbIMDb

His Waiting Career (1920)
The Candy Kid

Billy West, født 22. september 1892, død 21. juli 1975, var en filmskuespiller, -produsent og -regissør i stumfilmtiden. Han er best kjent som Chaplin-imitator.

Han ble født i Russland som Roy B. Weissburg. Han emigrerte til USA, og etter en tid i det nye landet tok han scenenavnet Billy West. Han begynte å få roller i en rekke kortfilmer, den første het Apartment No. 13, og hadde premiere i 1912. I 1917, da kinoene ikke kunne få nok av Charlie Chaplin-komedier, hyret en foretaksom filmprodusent inn West til å imitere Chaplin på lerretet, for å surfe på Chaplin-bølgen. West hadde til da hovedsakelig tjent til livets opphold som komiker på ulike vaudeville-scener. Nå ble han utstyrt med det typiske landstryker-kostymet og -sminken som Chaplin var så kjent for, og spilte inn en rekke filmer der han er så lik den ekte Charlie Chaplin både i utseende og opptreden at det ofte er vanskelig å skille mellom originalen og kopien. Det sies at Chaplin selv passerte et filmsett der det ble spilt inn en film med Billy West i hovedrollen. Chaplins kommentar til West var "Du er en prima imitator" (på engelsk skal replikken ha vært "You're a damned good imitator"). Noen av Billy Wests filmer har senere dukket opp på video-markedet som "Charlie Chaplin-filmer". De fleste av West-filmene fra årene 1917-1918 er svært like Chaplin-filmene fra 1916-1917. I disse West-filmene spiller Oliver Hardy en skurk som er svært lik rollen som Eric Campbell har i Chaplins filmer. Leatrice Joy er den uskyldige unge piken i West-filmene, der Edna Purviance hadde den tilsvarende rollen som Chaplins landstryker forelsket seg i.

I 1922 ble West selv produsent for sine egne filmer. Han sluttet da å etterligne Chaplins landstryker, og skapte i stedet en lapsete rollefigur med stråhatt og en strektynn mustasje. I 1925 tok han et steg videre og begynte som filmregissør. Han regisserte en serie på noen få slapstick-komedier med et Oliver Hardy og Bobby Ray i hovedrollene som et arketypt "en-tykk-og-en-tynn"-radarpar. Deretter regisserte han en serie Winnie Winkle-komedier med Ethelyn Gibson i hovedrollen. Det ble laget i alt ti Winnie Winkle-filmer; de bygget på en populær tegneserie om den unge yrkeskvinnen Winnie.

West took small roles in sound films, first for small independent companies and later for Columbia Pictures.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Billy West var gift med Jane Walder, som var engelsk statsborger. Han giftet seg med henne i England, og brukte da navnet William Briscoe. De fikk to barn sammen i England, William og Joseph Valentine. I 1924 dro sønnene til USA for å bo sammen med faren. Paret fikk senere også datteren Ruth.

Filmografi (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 15520864k[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 6079803, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]