Biervliet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
LocatieTerneuzen.png
Sentrum (mørk grønn) og statistisk område (lys grønn) innen Terneuzen kommune (mørk grå)

Biervliet (51°20′N 3°41′Ø) er en gammel fiskerlandsby og omliggende område i Zeeuws-Vlaanderen med 1310 innbyggere.[1] Den var en selvstendig kommune frem til den ble slått sammen med Terneuzen i 1970. Den befinner seg på vestsiden av Terneuzen mot grensen med Sluis.

Landsbyen har en lang historie, den er ifølge landsbyens eget nettsted nevnt første gang i 984. I 1183 fikk festningsbyen byrettigheter, og samme år ble den, sammen med 27 andre byer i Flandern, fritatt for tollplikt av greve Philip van den Elzas.

Rundt 1400 fant flere oversvømmelser sted, og Biervliet ble liggende på en øy. Frem til 1573 falt Biervliet under Grevskapet Flandern, men i 1573 ble byen befridd fra det spanske herredømmet av vanngeusene, og ble dermed en del av grevskapet Holland. Stattholder Maurits av Nassau lot en festning bli bygget på øyen, slik at skipstrafikken til og fra Gent kunne kontrolleres.

Biervliets kirke, Visserskerk (no. fiskernes kirke), ble bygget i 1659 og har fremdeles noen glassmalerier fra 1660-61 i vinduene. Et annet dominerende byggverk er kornmøllen De Harmonie fra 1842.

Best kjent er landsbyen som fødestedet til Willem Beukelszoon som skal ha oppdaget en prosess kalt haringkaken. Dette er en spesiell måte å rense sild på.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]