Beyblade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Beyblade (ベイブレード Beiburēdo) er en japansk manga-serie skrevet og illustrert av Takao Aoki. Den ble utgitt i serieform i CoroCoro Comic fra 2000 til 2002, og de enkelte kapitlene ble deretter samlet og utgitt i 14 bind. Serien fokuserer på en gruppe ungdommer som danner lag som kjemper mot hverandre ved hjelp av svært kraftige snurrebasser kalt «Beyblades» som er fortryllet med magiske ånder.

Mangaen ble også tilpasset og utgitt som en tre sesongers anime-serie. Den første sesongen, som gikk over 51 episoder, gikk på lufta i Japan på TV Tokyo fra 8. januar til 24. desember 2001. Den andre sesongen, Beyblade V-Force gikk over ytterligere 51 episoder fra 7. januar til 30. desember 2002. Den tredje sesongen, Beyblade G Revolution, gikk over 52 episoder fra 6. januar til den ble avsluttet 29. desember 2003. Alle tre sesongene er senere tilpasset og utgitt i engelskspråklig versjon.

En ny serie Beyblade-episoder med nytt persongalleri og nye typer snurrebasser ble slupper i 2009 (2010 i USA), med tittelen Beyblade: Metal Fusion, kalt Metal Fight Beyblade i Japan. I 2010 (2011 i USA) kom en oppfølger-serie kalt Beyblade: Metal Masters.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tyson Granger var en entusiastisk ung mann som elsker Beyblade. Han blir venn med en annen Beyblade-entusiast, Kenny. De får oppmerksomheten til Kai Hiwatari, en formidabel Blader, etter å ha beseiret Carlos - lederen for nabolagets Beyblade-gjeng, Blade Sharks. Tyson og Kai utvikler en rivalisering som fører til at han oppdager at Beybladen hans inneholder et Bit-Beast som heter Dragoon. Tyson forsøker å utfordre Kai igjen. Han konkurrerer også i den japanske regionale Beyblade-kvalifiseringsturneringen og blir venn med ett par andre konkurrenter, Ray Kon og Max Tate, som begge har deres eget Bit-Beast.

Etter å ha vunnet en turnering, fortsetter Tyson å grunnlegge sitt eget lag sammen med Kai, Ray og Max som de kaller Blade-Breakers. Bladebreakers turnerer over hele Kina for å registrere seg for mesterskapene. De konfronterer blant annet White Tigers, Rays tidligere gruppe, som har et nag til Ray for å ha forlatt dem tidligere. Etter denne turneringen kommer Tyson og vennene hans til USA for å slåss mot All Starz, som blir trent av Max sin mor. Etter å ha vunnet American League, reiser medlemmene videre til Europa. De turnerer over hele Europa og møter blant annet Oliver, Enrique, Johnny og Robert, som går under Blade-navnet Majestics.

Deretter reiser de videre til Russland, for den aller siste turneringen. I Russland møter de Boris sitt lag, Demolition Boys, som Kai også var medlem av tidligere. Det var der Kai opprinnelig hadde lært nesten alt han visste om BeyBlading. Alle medlemmene av Bladebreakers går deretter hver sin vei. Men når andre lag, Team Psykick og Saint Shields, angriper Bladebreakers og forsøker å stjele deres Bit-Beasts, samles Bladebreakers for å beseire sine nye motstandere. Tysons klasse-kamerat Hilary Tachibana slutter seg til Bladebreakers.

Leker[rediger | rediger kilde]

Det ble også produsert en serie leker, basert på snurrebassene fra serien, som oppnådde betydelig popularitet over store deler av verden mellom 2000 og 2005, med et salg på over 100 millioner gjenstander.

Videospill[rediger | rediger kilde]

Det er utgitt flere videospill basert på serien.

  • Beyblade (PlayStation)
  • Beyblade: Super Tournament Battle (GameCube)
  • Beyblade: G-Revolution (Game Boy Advance)
  • Beyblade VForce: Ultimate Blader Jam (Game Boy Advance)
  • Beyblade V-Force 2 In 1 TV Game (Plug-and-Play)
  • Beyblade: Metal Fusion (Nintendo DS)
  • Beyblade: Metal Fusion (Nintendo Wii)

I Japan er det utgitt enda flere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata