Beveridge-kurve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vertikal skala viser arbeidsledige (U=Unemployment)
Horisontal skala viser ledige stillinger (V=Vacancies)

En Beveridge-kurve eller uv-kurve er en grafisk framstilling som viser forholdet mellom arbeidsledighet og ledige stillinger i et land eller i en region. Den viser hvordan arbeidsmarkedet fungerer og om det er balanse mellom tilbud og etterspørsel etter arbeidskraft.

Kurven ble lansert i 1958 og ble i 1980-årene oppkalt etter den britiske økonomen og sosialreformatoren William Henry Beveridge (1879–1963).[1]

Beveridge-kurven kan brukes til å analysere ulike typer arbeidsledighet. Strukturledighet oppstår når det er et misforhold mellom kvalifikasjonene som arbeidsgivere etterspør og kvalifikasjonene som arbeidssøkere har. Friksjonsledighet oppstår når det tar tid for arbeidssøkere å finne en passende jobb eller for arbeidsgivere å finne en passende kandidat. Konjunkturledighet oppstår når det er en nedgang i den økonomiske aktiviteten som reduserer etterspørselen etter arbeidskraft.

Beveridge-kurven er oppkalt etter den britiske økonomen William Henry Beveridge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dow, J. C. R.; Dicks-Mireaux, L. A. (1958). «The Excess Demand for Labour. A Study of Conditions in Great Britain, 1946-56». Oxford Economic Papers. 1. 10: 1–33. ISSN 0030-7653. Besøkt 8. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]