Besoar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En besoar eller enterolitt (også skrevet bezoar og enterolith) er steindannelse (calculus eller konkresjon) i form av en kuleformet og glatt hårball, som finnes i ulike slag og oppstår i magen hos visse drøvtyggere.[1] Besoargeit er for eksempel navngitt etter dette fenomenet.

Besoar kan også forekomme hos mennesker. En tidligere kjent variant fantes hos de som i mangel på annen alkohol, drakk kvistlakk. Harpiksen kunne da legge seg rundt noe av innholdet i magesekken. Dersom denne «kalaskulen» ikke fulgte med ut fordøyelseskanalen, ville senere drinker gi avleiringer, og besoaret ville vokse.

Det finnes besoarer i bøkene om Harry Potter. Denne stenen brukte Harry Potter for å redde sin venn, Ronny Wiltersen, i bok seks. Den er den beste form for motgift.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ besoar i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 6. oktober 2020 fra https://snl.no/besoar

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.