Beskyttede betegnelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stilton er beskyttet av geografiske opprinnelsesbetegnelser i EU

Beskyttede betegnelser er lovbeskyttede produktbetegnelser på næringsmidler som har en spesiell geografisk tilhørighet, tradisjon eller særpreg. En beskyttet betegnelse gis et juridisk vern mot etterligninger og kopiering av produktbetegnelsen og er en garanti for at produktet er det som det utgir seg for være.

EU[rediger | rediger kilde]

Geografiske opprinnelsesbetegnelser i EU har tre typer betegnelser: Beskyttet opprinnelsesbetegnelse der det kreves at produktene skal være framstilt etter faste metoder innenfor et nærmere bestemt geografisk område; Beskyttet geografisk betegnelse der en del av fremstillingen skal ha foregått innenfor et nærmere bestemt geografisk område; og Garantert tradisjonell spesialitet der produktene skal være framstilt på en bestemt måte, men uten at det er krav om geografisk opprinnelse.

Frankrike[rediger | rediger kilde]

Appellation d’origine contrôlée (AOC), som kan oversettes med «kontrollert opphavsbetegnelse», er et fransk sertifiseringssystem for kvaliteten på ulike landbruksprodukter som vin, ost, olivenolje med mer.

Italia[rediger | rediger kilde]

Denominazione di origine controllata er en italiensk kvalitetsbetegnelse for vin og matvareprodukter.

Det finnes to nivåer:

  • DOC — Denominazione di origine controllata
  • DOCG — Denominazione di origine controllata e garantita

Begge nivåer krever at produksjonen skjer i et angitt geografisk område, ved hjelp av klart definerte metoder, og at kvalitet tilfredsstiller en streng standard.

Norge[rediger | rediger kilde]

Beskyttede betegnelser er en offentlig norsk merkeordning som gir mulighet til å lovbeskytte produktbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler, fisk og sjømat som har en spesiell geografisk tilhørighet, tradisjon eller særpreg. Forskriften omfatter tre ulike typer beskyttelse; beskyttet opprinnelsesbetegnelse, beskyttet geografisk betegnelse og beskyttet tradisjonelt særpreg.