Berry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ainay-le-Vieil
Canal de Berry

Berry er et historisk landskap i Frankrike fra middelalderen og fram til den franske revolusjonen med Bourges som hovedstad. Området karakteriseres av jordbruk, skoger og stort antall føydale borger og renessanseslott.

Berry er kjent som fødestedet for flere konger og andre medlemmer av den franske kongefamilie, foruten også en rekke berømte diktere, blant annet Honoré de Balzac. Området er også kjent for et illuminert manuskript som ble produsert av Limbourg-brødene1300- og 1400-tallet kalt Les Très riches heures du Duc de Berry.

Historie[rediger | rediger kilde]

Berry var under en tid et selvstendig grevskap under karolingernes tid før det ble delt mellom hertugdømmet Aquitaine (i prinsippet den tidligere regionen Aquitaine) og grevskapene Anjou og Blois.

De franske begynte å ta til seg landskapet fra og med slutten av 1000-tallet, men den fullstendige erobringen skjedde først 200 år senere.

De berrichonsske departementene[rediger | rediger kilde]

Berrys flagg
Lokaliseringen av Berry

Berry ble administrativ oppdelt etter den franske revolusjonen mellom i hovedsak Cher i nord (unntatt Saint-Amand-Montrond og dets omgivelser som hørte til Bourbonnais, dagens Allier), Indre i sør (unntatt en stor del av Brenne som hørte til landskapet Touraine), en liten del av Loiret, de sørlige delene av Loir-et-Cher (med byene Selles-sur-Cher og Mennetou-sur-Cher).

I dag er grensene til Berry i hovedsak de samme som departementene Indre og Cher som hører til regionen Centre-Val de Loire.

fransk kalles innbyggerne for berrichons, ætlinger fra gallerne i Bituriges Cubi eller Bituriges Cubes som sto imot Julius Cæsar under beleiringen av Avaricum (dagens Bourges).

Språk[rediger | rediger kilde]

Berry har et språk (også karakterisert som dialekt) som kalles berrichon, men som er i ferd med å dø ut. Visse ord finnes fortsatt i dialekten som snakkes i området, for eksempelvis pochon = plastpose (fransk sac en plastique); jau = hane (fransk coq); rein = intet (fransk rien); clouk = ku (fransk vache).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]