Bernhoff Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernhoff Hansen
Født17. aug. 1877Rediger på Wikidata
Saltdal
Død22. des. 1950Rediger på Wikidata (73 år)
Smithtown
Beskjeftigelse
  • Bryter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
USA

Bernhoff Otelius Hansen (født 17. august 1877 i Saltdal, død 22. desember 1950 i New York) var en norsk-amerikansk bryter som deltok i de olympiske leker 1904 i St. Louis.

Hansen ble olympisk mester i klassen tungvekt. Det var fem deltakere i vektklassen. Hansen representerte klubben Brooklyn Norwegier Turnverein. Han kom til USA et og et halvt år før de olympiske lekene, og var fortsatt norsk statsborger da han vant sitt OL-gull. Etter de olympiske lekene 1904 dro han tilbake til Norge, giftet seg med sin ungdomskjæreste fra Saltdal og returnerte med sin familie til USA i årene rundt første verdenskrig. Han slo seg ned i New York og jobbet som jernarbeider. Saltdal kommune hedret OL-mesteren med et minnesmerke i Rognan, som ble avduket i august 2004, 100 år etter at han vant sitt OL-gull som den første norske statsborger ved siden av Charles Ericksen.

I 2021 endret Den internasjonale olympiske komité sin database over olympiske medaljevinnere, slik at både Ericksen og Hansen nå er registrert som deltakere og olympiske mestere for Norge[1].

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «St. Louis 1904 - Wrestling Heavyweight, Freestyle». Olympics.com. Besøkt 13. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]