Bernhoff Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernhoff Hansen
Født17. aug. 1877Rediger på Wikidata
Saltdal
Død22. des. 1950Rediger på Wikidata (73 år)
Smithtown
BeskjeftigelseBryter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
USA

Bernhoff Otelius Hansen (født 17. august 1877 i Saltdal, død 22. desember 1950 i New York) var en norsk-amerikansk bryter som deltok i de olympiske leker 1904 i St. Louis.

Hansen ble olympisk mester i klassen tungvekt. Det var fem deltakere i vektklassen. Hansen representerte klubben Brooklyn Norwegier Turnverein. Han kom til USA et og et halvt år før de olympiske lekene, og var fortsatt norsk statsborger da han vant sitt OL-gull. Etter de olympiske lekene 1904 dro han tilbake til Norge, giftet seg med sin ungdomskjæreste fra Saltdal og returnerte med sin familie til USA i årene rundt første verdenskrig. Han slo seg ned i New York og jobbet som jernarbeider. Saltdal kommune hedret OL-mesteren med et minnesmerke i Rognan, som ble avduket i august 2004, 100 år etter at han vant sitt OL-gull som den første norske statsborger ved siden av Charles Ericksen.

I 2021 endret Den internasjonale olympiske komité sin database over olympiske medaljevinnere, slik at både Ericksen og Hansen nå er registrert som deltakere og olympiske mestere for Norge[1].

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «St. Louis 1904 - Wrestling Heavyweight, Freestyle». Olympics.com. Besøkt 13. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]