Bergens folkekjøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folkekjøkkenet var en kommunal bespisningsinnretning for fattige folk i Bergen, opprettet allerede i 1839. Bespisningsinnretningen holdt lenge til i Allehelgensgate 3, i lokalene til Arbeidsanstalten. I 1872 ble det reist en egen bygning i Musegaten (i dag Rådstuplass 5), ved siden av Magistratsbygningen eller Det annekterte Rådhus. Bespisningsinnretningen fikk nå navnet Bergens Folkekjøkken og utvidet virksomheten til også å levere dampkokt middagsmat til kunder som ikke var fattigunderstøttet.

I 1922 ble Bergens Folkekjøkken slått sammen med det nye Bergen Folkehotell i de nyoppførte lokalene i Rosenkrantzgaten 7. Folkekjøkkenet leverte mat til byens institusjoner, men hadde også lokaler for matservering av publikum. Ved overgangen til skolefrokostordningen i 1932 ble folkekjøkkenets virksomhet gradvis nedtrappet. Forsorgsleveransene avtok og det ble etter hvert regulær restaurantvirksomhet.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

I arkivet etter Hotell Rosenkrantz finnes det bl.a.forhandlingsprotokoller for Folkekjøkkenet tilbake til 1888. Protokollene inneholder opplysninger om varetilgang og priser, matleveranser, menyer, antall middagsserveringer, prislister m.m. I arkivet er det også foto fra kjøkkenet og kjøkkenstab.

Det vil også være materiale om Folkekjøkkenet i arkivene etter Arbeidsanstalten, Bergen Magistrat og Rådmannen for 3. avdeling. I de trykte bystyreforhandlingene for Bergen er det bl.a. årsberetninger for årene 1890–1893 og 1898–1916, samt diverse saker vedr. Folkekjøkkenets bygninger og drift.

Arkivene er avlevert Bergen byarkiv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]