Bergebyløpet N70

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torkil Hansen fra Tromsø og omegn Trekkhundklubb i en nedkjøring fra Seidafjellet til Tanaelva. Bildet er fra 2017.
Krisekomiteen for Bergebyløpet N70 legger planer for løpet. Øverst fra venstre: Oddmund Aslaksen, Krister Høøk, Jan Øystein Dervo og Jon Børge Stina. Nederst fra venstre: Mikal Lanes og May-Britt Nikolaisen. Fotograf: Roger Persson
Mailin Jerijervi fra Varanger Trekkhundklubb ut fra start på BL 350 i 2017.
Bergebyløpets grunnlegger, hundekjører Jan Øystein Dervo, leder kjørermøtet for BL 650 i 2017.
Ildsjel Roger Persson er fortsatt sentral i arrangementet og viktig for videreutvikling av Bergebyløpet N70. Her fra kjørermøtet til BL 650 i 2017.

Bergebyløpet N70 er et langdistanse trekkhundløp. Løpet har siden 2003 vært arrangert i Nord-Varanger i Finnmark fylke, og har aktiviteter i Tana og Nesseby kommune. Fra og med 2017 har N70 Trekkhundklubb vært teknisk arrangør av løpet. Tidligere løp har vært arrangert av Varanger Trekkhundklubb.

Bergebyløpet N70 er p.t. et løp på ca 24 mil (åpen klasse og 8-spann). I tillegg er den en rekrutteringsklasse på ca 11 mil (8-spann) og et juniorløp.

Bergebyløpet N70 er sett ut fra løpets breddedeltakelse verdens nordligste langdistanse hundeløp. Løpet arrangeres på 70°N, og er som det eneste fastlandshundeløpet i verden aldri sør for den 70. breddegrad.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergebyløpet N70 ble etablert av hundekjører Jan Øystein Dervo og ildsjel Roger Persson. Begge er bosatte i grenda Bergeby i Nesseby kommune. Det var derfor løpet fikk navnet «Bergebyløpet». Bergebyløpet N70 ble første gang arrangert i 2003, og ment som en erstatning av «Minneløpet» i Karasjok som ikke lenger ble arrangert.

2003–2014[rediger | rediger kilde]

I 2003 var start- og målgang ved Nyborgmoen i Nesseby kommune - samme sted som løpet drives fra i dag. Løpet gikk fra Nyborgmoen via Coskajavri og Bergeby, og tilbake igjen til Nyborgmoen. Distansen var 2x65 kilometer, og ble arrangert som etappeløp over to dager. Kun et fåtall hundekjørere fra Nord- og Sør-Varanger deltok i løpet. Samme konsept ved å ta i bruk to dagsetapper lørdag og søndag ble videreført i 2004 og i 2005. I 2004 med start og målgang ved skytterstadion ved Tana bru. Løypa gikk da til Masjok, via Golggotjavri og tilbake til Tana bru. I noen påfølgende år ble løpet drevet fra Skiippagurra camping i Tana kommune, ettersom Finnmarksløpet også hadde sitt sjekkpunkt der. Bergebyløpet N70 hadde tilholdssted ved Tana bru i 2009 og 2010 før løpet i 2011 flyttet sentralen sin tilbake til Nyborgmoen. Løpet var i fin utvikling i perioden 2008–2011. I 2010 da løpet hadde fellesstart på elveisen i Rustefielbma i Tana kommune var hele syv nasjoner representert på startstreken. I de påfølgende år vokste løpet sakte, men sikkert i kilometer, men slet likevel med deltakelsen.

I 2014 da løpet var på knappe 30 mil stilte kun fire deltakere til start på den lengste distansen. Løpet var inne i en dyp identitetskrise. Våren 2014 samlet derfor en liten komite bestående av hundekjørerne Jan Øystein Dervo, Jon Børge Stina, Krister Höök og Mikal Lanes samt ildsjelene Roger Persson og Oddmund Aslaksen seg til et krisemøte hvor spørsmålet var om løpet skulle legges ned eller ikke. Beslutningen ble ikke nedleggelse, men tvert i mot framkom ideen om å lage et av verdens lengste hundeløp. Beslutningen ble tatt for å sikre løpets posisjon i markedet. Samtidig ble merkevaren «N70» lansert av løpsansvarlig for resultatservice, Erik Sundland, som et ledd i markedsføringen av løpet. N70 står for 70 grader nord, og viser til at Bergebyløpet N70 er det eneste fastlandshundeløpet i verden av betydning som i sin helhet arrangeres nord om 70 grader.

2015[rediger | rediger kilde]

Løpet etableres med en distanse på hele 650 kilometer, og blir dermed fra og med dette året et av verdens lengste hundeløp. Få ildsjeler både organiserte og gjennomførte dette løpet. I mangel på andre hadde disse ildsjelene en rekke hatter på hoder. De var gjerne både rennleder, sjekkpunktleder, handler, mediaansvarlig og løypetråkkere på en og samme tid. Det var sentrumsstart på BL 350 i Vadsø dette året.

2016[rediger | rediger kilde]

Løpets første år med profesjonalisering hvor særlig ledelsessiden av løpet ble vesentlig styrket. Blant annet ble den tidligere hundekjørerprofilen Roger Dahl rekruttert som rennleder på løpets lengste distanse - BL 650. En av verdens fremste løpsveterinærer, italienske Sergio Maffi, ble rekruttert som løpets sjefsveterinær. Det italienske produksjonsselskapet, Frame Factory, laget dokumentarfilm om løpet. Tana videregående skole tar del i arrangementet, og etablerer sjekkpunkt Bonakas.

2017[rediger | rediger kilde]

Løpet preges av sterk kontinuitet. Det er omtrent samme løpskomite samt rennledelse- og sjekkpunktledelse. Løpet får for første gang besøk av en spansk hundekjører, Salva Luque, som deltok og fullførte løpets lengste distanse, BL 650. Et spansk dokumentarteam portretterte Salva Luque under løpet som en del av deres dokumentarfilm «Ladridos del sur». Fritt oversatt betyr dette «hundebjeff fra sør». En tysk TV-kanal fulgte hundekjører Andreas Barth som deltok på BL 350. Hundekjørerlinja ved Tana videregående skole tar aktivt del i arrangementet.

2018[rediger | rediger kilde]

Deltakerrekord med 51 startende. Et juniorløp ble etablert med til sammen 6 startende. Løpet gir ut sin egen avis for første gang. Det ble laget en engelsk dokumentarfilm av deltaker i BL 650-klassen, Nora Själin, som deltok i løpet uten assistanse. ARD - den tyske sammenslutningen av offentlige kringkastere - fulgte deltakeren i BL 650-klassen Ben Voigt. Kristian Walseth vinner løpet for tredje året på rad, og fikk tildelt løpets æresutmerkelse "blodsliterprisen". Løpet fikk for første gang deltakelse fra Russland representert ved Michael Shelkovin.

2019[rediger | rediger kilde]

Løpet var preget av sterk og vedvarende kulde. Kvinnene dominerte 650-klassen, og tok de 5 øverste plasseringene. Historisk høy utenlandsk deltakelse i 650-klassen hvor bare fire av fjorten deltakere var fra Norge. 650-klassen får for første gang en utenlandsk vinner i finske Erika Zopf. NRK laget en dokumentar av deltakeren i juniorklassen, Espen Burger, fra Pasvik. Et fransk dokumentarteam fulgte franske Daniel Juillaguet. Amerikanske Dre Langefeld kjørte uten hjelp fra handler, og lyktes dermed med å kvalifisere seg til Yuqon quest.

2020[rediger | rediger kilde]

Deltakerrekord med 57 startende. Den lengste distansen var korta ned til ca 52 mil. Løpet var preget av tidvis tunge spor etter at det uka før løpet kom mengder med snø og flere polare lavtrykk som gjorde løypearbeidet utfordrende. Det ble etablert et nytt sjekkpunkt ved Masjok grendehus hvor bygdelaget hadde åpen kafé. Sjefsveterinær Sergio Maffi mottok æresutmerkelse for sitt mangeårige engasjement og dedikasjon til Bergebyløpet N70, mens Sven-Erik Gullbekk mottok æresutmerkelsen "milslukerprisen" for sin mangeårige deltakelse ut fra sitt bosted i Asker.

2021[rediger | rediger kilde]

Løpet ble avlyst som følge av corona/covid-19. Det ble som følge av pandemien lagt opp til et forenklet og covid-sikkert arrangement med kun to ulike distanser; 110 kilometer 8-spann/junior og 240 kilometer 8-spann/åpen klasse med inntil 16 hunder, og med tre bemannede sjekkpunkter (Masjok 1, Masjok 2 og Nyborg). Til tross for et enklere løpskonsept fikk løpet hele 46 betalende påmeldinger. Det ble utarbeidet en smittervernplan som medførte at lokale helsemyndigheter i Nesseby og Tana kommune samt Politiet i Finnmark ga Bergebyløpet grønt lys. Likevel ble løpet stoppet av et styrevedtak i Norges Hundekjørerforbund som ikke ønsket å gjøre særlige hensyn til tross for marginal smittespredning i Troms og Finnmark fylke. Begrunnelsen til hundekjørernes egen interesseorganisasjon var at alle måtte ta del i den nasjonale dugnaden om å få ned antall smittetilfeller i Norge, og at forbundet heller ikke har til hensikt å jobbe for noen av sine særarrangement. Arrangøren hadde ikke annet valg enn å avlyse løpet, og arrangerte istedet et digitalt Bergebyløp.

2022[rediger | rediger kilde]

Løpet ble arrangert med en åpen klasse inntil 16 hunder og 8-spann. Begge distanser 240 kilometer. Corona-smitte var fortsatt økende i samfunnet, og kun kort tid før arrangementet fant sted ble besluttet at løpet kunne gjennomføres. Arrangøren nedskalerte løpet grunnet usikkerheten rundt smittesituasjonen. Det var kun et sjekkpunkt, Nyborg 1 og 2, og ingen seremoni eller bankett. Start var ved isveien og målgang på hotellet ved Tana bru. Tross usikkerheten rundt smitte ble arrangementet vel gjennomført. 28 deltakere stilte til start. Løpet ble gjennomført i nydelig vintervær og med god sporkvalitet. Reidun Karlsen mottok løpets ærespris for sitt store og langvarige engasjement for trekkhundsporten og Bergebyløpet N70.

2023[rediger | rediger kilde]

Løpet ble arrangert med en åpen klasse med opptil 16 hunder og 8-spann. Begge distanser målte 240 kilometer. I tillegg var det en rekrutteringsklasse for 8-spann og juniorklasse på inntil 110 kilometer. Løpet fulgte modellen fra året før med kun sjekkpunkt på Nyborg og start på elveisen i Rustefielbma for 240 kilometers distansen. Den andre klassen startet ut fra sjekkpunkt Nyborg. Målgang, premieutdeling og bankett var ved hotellet i Tana bru. Totalt 38 deltakere stilte til start. Også dette året ble løpet gjennomført i nydelig vintervær og med god sporkvalitet. Krister Höök mottok løpets ærespris for sitt engasjement for trekkhundsporten og Bergebyløpet N70.

2024[rediger | rediger kilde]

Løpet er inne i en driftsfase, og ble etablert på samme måte som de to siste årene. Det var en åpen klasse med opptil 16 hunder og 8-spann. Distansen for begge klasser var 240 kilometer. I tillegg var det en rekrutteringsklasse 8-spann - 110 kilometer. Løpet hadde kun sjekkpunkt på Nyborg og start og mål ved elveisen i Rustefielbma fordi hotellet ved Tana bru er nedlagt. Totalt 26 deltakere stilte til start. Også dette året ble løpet gjennomført i nydelig vintervær og med god sporkvalitet. Det var imidlertid svært kaldt med vedvarende temperaturer over minus 30 gjennom hele løpet. Sergio Maffi var løpets sjefsveterinær. Med seg hadde han hele fire andre veterinærer. Arrangøren profilerte dermed dette som "verdens minste løp med verdens beste veterinærteam".

Spesielle regler i løpet[rediger | rediger kilde]

Løpet skiller seg ut fra andre langdistanseløp ved at en ekstern person, en såkalt «handler» (støtteperson til hundekjøreren underveis i løpet) aktivt kan ta del i hundestellet ved de bemannede sjekkpunktene. Det er også spesielt at de depot- og handlerfrie sjekkpunktene ikke tillater noen form for hjelp. Her må hundekjøreren klare seg selv helt på egen hånd, og ta med alt nødvendig mat og utstyr i sleden fra forrige sjekkpunkt.

Starten av løpet er organisert slik at enhver hundekjører kan kjøre ut fra start innen en times tidsrom. Det er dermed ikke intervallstart slik som er mer vanlig i andre langdistanse hundeløp.

Løpets verdigrunnlag[rediger | rediger kilde]

Bergebyløpet N70 er et hundeløp som arrangeres av hundekjørere og for hundekjørere. Målsettinga med Bergebyløpet N70 er å lage et hundeløp som rendyrker og videreutvikler et løpskonsept til beste for sporten. Det sosiale aspektet, fair play samt kunnskapsutveksling og brobygging mellom hundekjørerne er viktige verdigrunnlag for løpet. Samtidig ligger «gjør det enkelt-prinsippet» i ryggmargen til løpet. Det betyr størst mulig effektivitet i alle ledd, og minst mulig byråkrati. Bergebyløpet N70 ønsker å være en læringsarena for hvordan man kan utvikle langdistanse hundekjøring videre. Arrangøren viser også at det er mulig å arrangere et hundeløp av dette formatet med små ressurser, og med et minimum av kostnader.

Sjekkpunktene[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunkt Nyborg[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunktet ved Nyborgmoen er ved miltærkasernet som tilhører Heimevernet, HV 16. Dette er et bemannet sjekkpunkt. Sjekkpunktleder er Sven Are Utse (2016–2017). Espen Bergheim (2018-2021), Elisabeth Jyde (2022-2023), og Maria Helistø (2024).

Tidligere sjekkpunkter[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunkt Bergeby[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunktet i Bergeby ligger ved hytta til tidtakersjef Erik Sundland. Dette er et depot- og handlerfritt sjekkpunkt. Sjekkpunktleder er Roger Persson (2015–2019), Mikal Lanes (2020).

Sjekkpunkt Vadsø[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunktet drives fra idylliske Sirkkagåden i hjerte til Vadsø by. Dette er et bemannet sjekkpunkt. Sjekkpunktleder er Mikal Lanes (2015), Elisabeth Jyde (2016–2020).

Sjekkpunkt Masjok[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunktet drives fra gården til hundekjørerfamilien Krister Höök og Hilly Sarre. Dette er et depot- og handlerfritt sjekkpunkt. Sjekkpunktleder er Hilly Sarre (2015–2019), Brynjar Skartland (2020). Fra 2020 er dette drevet fra Masjok bygdehus.

Sjekkpunkt Bonakas[rediger | rediger kilde]

Sjekkpunktet drives på området til Tana videregående skole hvor skolens hundekjørerlinje tar aktivt del i både organiseringa av sjekkpunktet, og deler av det øvrige arrangementet. Dette er et bemannet sjekkpunkt. Sjekkpunktleder er Tore Helistø og Kari Thomassen (2016–2020).

Løpets distanser før 2015[rediger | rediger kilde]

2014: Åpen 286 km, 8-spann 234 km, 8-spann 104 km, Rekrutt 10 km.

2013: Åpen 225 km, 8-spann 225 km, 8-spann 90 km, 6-spann 90 km, Rekrutt 10 km.

2012: Åpen 210 km, 8-spann 210 km, 8-spann 80 km. Rekrutt 18 km.

2011: Åpen 160 km, 8-spann 160 km.

2010*: Åpen 240 km, 8-spann 240 km, 8-spann 100 km, 6-spann 100 km. * lang løype GPS-tracket til 260 km av noen hundekjørere.

2009: Åpen 240 km, 8-spann 240 km, 6-spann 100 km.

2008: Åpen 230 km, 8-spann 230 km, 6-spann 100 km.

2007: Åpen 230 km, 8-spann 230 km, 6-spann 100 km.

2006: Åpen 200 km, 8-spann 200 km, 6-spann 100 km.

2005: Åpen 130 km (2x65 km), 8-spann 130 km, 6-spann 80 km. Arrangert som et etappeløp over to dager.

2004: Åpen 130 km (2x65 km). Kun en klasse. Arrangert som et etappeløp over to dager.

2003: Åpen 130 km (2x65 km). Arrangert som et etappeløp over to dager.

Vinnere fra 2022[rediger | rediger kilde]

År Vinner BL 240 åpen Opphavssted Vinner BL 240 8-spann Opphavssted VInner BL-110 Opphavvsted Vinner BL junior Opphavssted
2021 Ikke arrangert
2022 Bernd Helmich Alta Harald Tunheim Alta Ingen klasse Ingen klasse
2023 Jon Børge Stina Tana Philip Ross Finland Hans Petter Harangen Lakselv Ingen deltakere
2024 Roger Fossøy Alta Anna Lian Alta Paullina Mæki Finalnd Ingen deltakere

Vinnere fra 2015 til 2020[rediger | rediger kilde]

År Vinner BL 650 Opphavssted Vinner BL 350 Opphavssted Vinner BL 150 Opphavssted Vinner junior Opphavssted
2020 Arnt-Magnus Gamst Nordreisa Espen Sønvisen Bech Alta Mia Vehniä Finland Espen Burger Pasvik
2019 Erika Zopf Finland Harald Tunheim Alta Mikal Lanes Vadsø Espen Burger Pasvik
2018 Kristian Walseth Alta Aron Bræstrup Løsnes Alta Tom Hardy Tana Mia Opsahl Asker
2017 Kristian Walseth Alta Ronny Wingren Finland Matti Salmi Finland
2016 Kristian Walseth Alta Alexander Schwarz Finland Kristina Banks Pasvik
2015 Steinar Kristensen Alta Stefan Fälter Pasvik Stein Are Harder Kirkenes

Vinnere før 2015[rediger | rediger kilde]

År Vinner Åpen Opphavssted Vinner begrenset lang løype Opphavssted Vinner begrenset kort løype Opphavssted
2014 Ben Voigt Langfjordbotn Nicole Burger Pasvik Stein Are Harder Kirkenes
2013 Roger Fossøy Alta Ingen fullførte - Camilla Bjørkli Pasvik
2012 Jan Øystein Dervo Bergeby Camilla Bjørkli Pasvik Tom Hardy Tana
2011 May Conny Johansen Alta Tore Helistø Tana Sandra M. Paulsen Alta
2010 Roger Dahl Alta Ole Wingren Finland Stein Are Harder Kirkenes
2009 Roger Dahl Alta Roy Ugseth Vadsø Stein Are Harder Kirkenes
2008 May Conny Johansen Alta Rolf Eerden Pasvik Aila Sarre Tana
2007 Harald Tunheim Alta Atle Hoftun Alta Per Ivar Dervo Bergeby
2006 Harald Tunheim Alta Stein Are Harder Kirkenes Åshild Bye Tana
2005 Jan Øystein Dervo Bergeby Jan Vidar Dahle Båtsfjord Bjørn Hugo Kristoffersen Tana
2004 Stein Are Harder Kirkenes Kun en klasse med til sammen 9 deltakere.
2003 Stein Are Harder Kirkenes Kun en klasse. Resultatlista er det ingen som finner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]