Berge M. Bertelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berge M. Bertelsen
Født17. apr. 1932Rediger på Wikidata
Hommersåk
Død4. nov. 2020Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Berge Malvin Bertelsen (født i Hommersåk 17. april 1932, død 4. november 2020) var en norsk forretningsmann og entreprenør som har markert seg innen tekstil- og broderibransjen. Hans firma, Berge M. Bertelsen AS (BMB), vokste til å bli en av landets største innen salg av broderipakker, bunader og festdrakter.[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bertelsen startet sin karriere som dreng hos Smith, senere jobbet han med Ola Persen med å lage river. Etter å ha arbeidet som ærendsgutt for Sophus Jacobsen, et firma i Østervåg, fikk han et lønnshopp og ble senere forfremmet til ekspeditør.

I 1952 ble Bertelsen innkalt til militæret og tjenestegjorde som sykevokter. Etter militæret vendte han tilbake til Sophus Jacobsen, men da han fikk tilbud om jobb som handelsreisende for Steintøylageret på Sandnes, takket han ja. Denne jobben førte ham på reiser fra Kristiansund i nord til Bergen.

I 1957 giftet Bertelsen seg med Magnhild, og de bygget sitt hjem i Kaiveien 22. I 1962 åpnet han en butikk i første etasje av hjemmet sitt, og startkapitalen var beskjedne 50 kroner i vekslepenger. Butikken solgte tekstiler og strikkegarn, og senere utvidet den til også å inkludere engrossalg.

Bertelsen utvidet virksomheten ved å importere tekstilvarer fra Kina i 1964. Dette førte til årlige reiser til Kina for messebesøk og import. Han begynte også å lage egne broderier, og firmaet hans, Norsk Engros, eksisterer fortsatt.

På midten av 1970-tallet utvidet Bertelsen virksomheten til USA og startet opp et selskap i Decorah, Iowa, som produserte og solgte tekstilvarer. Etter ett år solgte Bertelsen sin andel.

I 1979 bygget han et nytt produksjonsbygg på Forsand, og på 1990-tallet utviklet han bolig- og handelsområdet Bryggen senter på Hommersåk.

I 2012 var Bertelsens datter, Marianne Børsheim, styreleder da bedriften måtte til skifteretten og opphørte etter flere år med røde tall.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Broderieksperten er konkurs». www.aftenbladet.no. 7. mai 2012. Besøkt 16. mars 2024. «BMB var en av landets største leverandører av broderipakker på 1970 og 80-tallet og var den desidert største innen korssting.» 
  2. ^ a b «Bygd opp egen bedrift». www.aftenbladet.no. 5. desember 2001. Besøkt 28. mars 2024. «Bertelsen har bygd opp bedriften til å bli Norges ledende leverandør i broderiartikler. De er også Norges største produsent av festdrakter og bunader, norske veggtepper, åklær, juleduker og hardangersømduker.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]