Hopp til innhold

Berg-Ejvind og hans hustru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berg-Ejvind og hans hustru
orig. Berg-Ejvind och hans hustru
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1918
Prod.landSvensk
Lengde136 min.
Bak kamera
RegiVictor Sjöström
ManusforfatterVictor Sjöström
Sam Ask
MusikkRudolf Sahlberg
Foran kamera
MedvirkendeVictor Sjöström
Edith Erastoff
John Ekman
Premiere1. januar 1918 (Sverige)
Eksterne lenker

Berg-Ejvind og hans hustru er en svensk film fra 1918, med regi av Victor Sjöström. Manuskriptet var skrevet av Sjöström og Sam Ask. Som forelegg hadde de Jóhann Sigurjónssons teaterstykke fra 1911. Hovedrollene spilles av Sjöström, Edith Erastoff og John Ekman.

Handling[rediger | rediger kilde]

En fremmed som kaller seg Kári kommer til en gård, hvor han blir ansatt som arbeider. Men gårdeier Halla, en enke, blir snart forelsket i ham. Den lokale namsmannen, som også ønsker å gifte seg med Halla, blir veldig misunnelig på Kári. En annen mann forteller namsmannen at Kári egentlig er en tyv og rømling ved navn Eyvind. Kári benekter først å være Eyvind, og beseirer deretter namsmannen i en bryte-konkurranse. Men når Halla foreslår ekteskap, innrømmer han sannheten om det som skjedde i hans tidligere fattige liv som Eyvind. Når fogden kommer tilbake sammen med flere andre for å arrestere Eyvind, forlater han og Halla gården sammen. De får snart en datter. De får snart selskap av en felles venn, Arnes.

Men når jenta deres er tre år gammel, innrømmer Arnes hvor ensom han er og at han er forelsket i Halla. Men Halla deler ikke disse følelsene hans, så Arnes bestemmer seg for å forlate dem. Men bår han er i ferd med å gå sin vei, legger han en gruppe menn som nærmer seg. Arnes løper derfor tilbake, for å advare Eyvind og Halla. Det oppstår snart et slagsmål. I frykt for å bli fanget, kaster Halla barnet sitt utfor stupet i elven nedenfor stupet. Eyvind og Halla klarer å stikke av, men er nå helt uten mat. De begynner snart å sulte. Eyvind vurderer å forlate Halla, men han gjør det ikke. Når Eyvind forsøker å finne ved, vandrer Halla ut av hytta og fryser i snøen. Eyvind finner henne igjen, og holder henne frem til han dør av kulden.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata