Beograd-Bar-banen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mala Rijeka-viadukten, 20 km nord for Podgorica, er en 498 meter lang og 198 meter høy jernbanebro.

Beograd-Bar-banen er en 476 km lang jernbane som går mellom Serbias hovedstad Beograd og den montenegrinske havnebyen Bar ved Adriaterhavet. 301 km går gjennom Serbia og 175 km gjennom Montenegro.

Jernbanen ble innviet i 1976 og var i mange år den viktigste ferdselsåren for Serbias og Beograd-områdets utenrikshandel. Området den passerer er svært vanskelig, ikke minst passasjen langs Tarakløften. Banen passerer hele 254 tunneler og 435 broer, herunder Mala Rijeka-viadukten, som er Europas høyeste jernbanebro.[1]. Det er betydelig etterslep i vedlikeholdet, og banen har hatt alvorlige ulykker. Togene går med redusert fart og bruker 10-11 timer i stedet for de opprinnelige 7 timer på strekningen.

jernbanen gjør byen Bar mer økonomisk aktiv hele året, og har gjort havnen i Bar til en viktigere inntektskilde for byen. Under krigene på Balkan 19922000 var banen tidvis stengt for transittrafikk til og fra Serbia, som ledd i den internasjonale boikotten av denserbisk-montenegrinske unionen. I 1999 ble banen i Serbia bombet av NATO-styrker.

Referanser[rediger | rediger kilde]