Beleiringen av Port Royal i 1710

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portrett, antas å være av Francis Nicholson, malt av Michael Dahl, c. 1710
Dronning Anne Fortet i Port Royal

Beleiringen av Port Royal (5. til 13. oktober 1710), også kjent som Erobringen av Acadia, ble utført av britiske soldater og provinstyrker under Francis Nicholson mot en fransk garnison i Acadia kommandert av de Subercase, i den acadiske hovedstaden Port Royal. Den vellykkede britiske beleiringen markerte begynnelsen på den permanente britiske kontrollen over halvøy-området av Acadia, som de ga navnet Nova Scotia, og det var første gangen britene tok, og klarte å holde på en fransk koloni og andre engelske territorier tatt fra indianerne. Etter at franskmennene overga seg okkuperte britene fortet i hovedstaden og feiret at de hadde erobret en av de største festningene i Europa. De ga stedet det nye navnet Annapolis Royal.

Beleiringen var det tredje forsøket til britene under Dronning Anne-krigen på å erobre den akadiske hovedstaden, og det fikk store følger for de neste 50 årene. Erobringen var et nøkkelelement i forhandlingene mellom Frankrike og Storbritannia i 1711-1713 om saker i Nord-Amerika. Det førte til at den nye kolonien Nova Scotia ble opprettet, og førte til stor uro om skjebnen til både akadiarane og Mi'kmaq-folket, som fremdeles bodde i Acadia.

Erobringen av Acadia var et særdeles viktig element i historien til de kanadiske statene - det skjedde før britene erobret Louisbourg og Quebec, og varslet slutten på den franske makten i Nord-Amerika i det hele.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ In the Province of History: The Making of the Public Past in Twentieth-Century Nova Scotia.

Kilder[rediger | rediger kilde]