Beleiringen av Barcelona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Omleiringa av Barcelona var et slags mot slutten av den spanske arvefølgekrigen (1701-1714) der erkehertug Karl av Østerrike (støttete av Storbritannia og Nederland bekjempet Filip V av Spania, støtten av Frankrike, kjemp om den spanske kronen.

Opptakt[rediger | rediger kilde]

I den første delen av krigen hadde Barcelona tilfalt styrkene til erkehertug Karl. Flåten hans ankret opp i havnen den 22. august 1705 og soldatene beleiret byen. Disse soldatene tok senere festningen Montjuïc og benyttet denne til å bombardere byen til han overgav seg 9. oktober samme året.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Selv om det nylig slåtte katalanske hoffet da støttet erkehertugen mot Filip V, var ikke de fransk-spanske styrkene sterke nok til å prøve å gjenerobre byen før 1713. Den 25. julen det året var byen omkringa av styrkene fra Bourbon, men angrepet gav ikke resultat på grunn av for lite artilleri. Bourbonene ventet på 20 000 mann i forsterkninger som kom frem i april-mai 1714. De begynte å angripe på ny, kommandert av Hertugen av Berwick, og etter å ha gått inn i byen den 30. august, klarte til slutt Bourbon å ta byen tilbake den 11. september. Denne datoen ble i dag minnet som nasjonaldagen til Catalonia, også kalte Leene Diada.

Ettervirkning[rediger | rediger kilde]

Krigen endte i 1714 da styrkene som støtte erkehertugen overgav seg til den fransk-spanske armeen, og dette markerte starten på en 200 år lang periode med undertrykkelse av det katalanske selvstyret, som speilte den større sentraliseringa i de forskjellige monarkiene på det europeiske kontinentet. Da den den spanske arvefølgekrigen var over, ble Spania i røynda fra et samlede kongedømmet til et sentralisert ett. Forsvarerne av byen ble gravlagt på samme gravplass, i dag en åpen plass, Fosser dere leser Moreres, det katalanarane samler seg hver 11. september.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Carlos Collado Seidel: Kleine Geschichte Kataloniens. München 2007, S. 100f.
  • Ottokar Machalicky: Der spanische Successions-Krieg. Feldzug 1713. Wien 1892, S. 384–393.
  • Tony Jaques: Dictionary of battles and sieges. Vol.1, Westport, 2007, S. 108.