Hopp til innhold

Bekkelagshøgda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bekkelagshøgda (Oslo)»)
Bekkelagshøgda, Oslo, ca 1925. Ekebergbanen og Sportsplassen nede til venstre. Skrenten ned mot Østfoldbanen til høyre. Nordseter gård i bakgrunnen.
Oslo samvirkelag avd. 61 i Sandstuveien 12, 1949.
Gammelt postkort fra Holtet, Bekkelagshøgda

Bekkelagshøgda er et boligstrøk i Oslo som ligger oppe på høydedraget sørøst for Ekebergplatået. Navnet er også brukt om grunnkrets 3008 i Oslo. Denne kretsen er imidlertid begrenset til området mellom Raschs vei og Seterhøyveien,[1] og er således langt mindre enn det som til vanlig oppfattes som Bekkelagshøgda.

Xylograf Gustav Emil Holter er blant de første som bygde seg hus her oppe, og området besto i hovedsak av skog og litt jordbruk knyttet til stedets husmannsplasser under Nordseter gård. Det var først etter åpningen av Ekebergbanen i 1917 at det ble fart i byggeaktivitene. For en stor del var det småhus med store tomteparaseller. Den senere Arbeiderpartikjempen Haakon Lie flyttet hit i 1920.

Bekkelaget skole ble åpnet på Bekkelagshøgda i 1904. Før dette het skolen Bernhus fra den ble åpnet i 1859 som en av de fire første i Aker kommune. Bekkelaget kirke 1921-23.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Kart over bydelene med grunnkretser» (PDF). Oslo kommune. Arkivert fra originalen (PDF) 3. april 2015. Besøkt 3. april 2015.