Bekkelagshøgda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bekkelagshøgda, Oslo, ca 1925. Ekebergbanen og Sportsplassen nede til venstre. Skrenten ned mot Østfoldbanen til høyre. Nordseter gård i bakgrunnen.
Oslo samvirkelag avd. 61 i Sandstuveien 12, 1949.
Gammelt postkort fra Holtet, Bekkelagshøgda

Bekkelagshøgda er et boligstrøk i Oslo som ligger oppe på høydedraget sørøst for Ekebergplatået. Navnet er også brukt om grunnkrets 3008 i Oslo. Denne kretsen er imidlertid begrenset til området mellom Raschs vei og Seterhøyveien,[1] og er således langt mindre enn det som til vanlig oppfattes som Bekkelagshøgda.

Xylograf Gustav Emil Holter er blant de første som bygde seg hus her oppe, og området besto i hovedsak av skog og litt jordbruk knyttet til stedets husmannsplasser under Nordseter gård. Det var først etter åpningen av Ekebergbanen i 1917 at det ble fart i byggeaktivitene. For en stor del var det småhus med store tomteparaseller. Den senere Arbeiderpartikjempen Haakon Lie flyttet hit i 1920.

Bekkelaget skole ble åpnet på Bekkelagshøgda i 1904. Før dette het skolen Bernhus fra den ble åpnet i 1859 som en av de fire første i Aker kommune. Bekkelaget kirke 1921-23.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kart over bydelene med grunnkretser» (PDF). Oslo kommune. Arkivert fra originalen (PDF) 3. april 2015. Besøkt 3. april 2015.