Beisfjorden (Hamarøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Beisfjorden (Tysfjord))
Hopp til navigering Hopp til søk
Beisfjorden
Pollen
LandNorge Norge
OmrådeHamarøy (Nordland)
Lengde4,5 km [a]
Dybde30 m (maks)
Arm avTysfjorden
Beliggenhet

Beisfjorden, eller Pollen,[2] er en poll i Hamarøy kommune i Nordland. Den strekker seg 4,5 kilometer i vestlig retning fra Tysfjorden, fra innløpet mellom Beisfjordneset i nord og Stongneset i sør.[1]

Like vest for Stongneset går neset Klubben omtrent 750 meter nordover. Dette gir en avstand til nordbredden på ca. 600 meter før det utvider seg inn Kalvikstorvika. Midt i pollen ligger den rundt 2,5 kilometer lange Botnøya. I tillegg kommer flere holmer og skjær. Dybden vest for Botnøya er mellom én og ti meter.

Landskapet rundt Beisfjorden utgjør stort sett lave og skogkledde åser, med unntak av i fjordbunnen hvor stigningene opp mot Hatten starter, med Horn- og Mellatinden (484 og 579 moh.), Bjørnkjeften (682 moh.), Jamnfjellet (457 moh.) og lenger nord Bogvetten (521 moh.).

De om lag hundre fastboende[3] langs kystlinjen bor hovedsakelig i et belte ved E6 som går langs fjordbunnen fra grenden Botn og nordover via stedet Storjorda, som er et lite senter for befolkningen langs nordvestsiden av Tysfjorden. Gårdene på nordkysten knyttes til E6 ved en lokal vei til Østvika og Fv683 går langs sørsiden til grenden Kalvik.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Beisfjordneset - fjordbunnen. Mål gjort ved hjelp av måleverktøy i Statens kartverks Norgeskart.no.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Beisfjorden / Pollen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Beisfjorden, Pollen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 27. februar 2017. 
  3. ^ SSB: Statistikkbanken; Emne: 02.01.10 – Tabell: 04317 – Grunnkrets 18500117 (Storjord).