Beijings nasjonalstadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Beijing nasjonale stadion»)
Beijings nasjonalstadion
LandKina[1]
EierPeople's Government of Beijing Municipality
BrukereKinas herrelandslag i fotball
Underlagplen
Kapasitet80 000
ArkitektHerzog & de Meuron
Ai Weiwei
Åpnetmars 2008
Kart
Beijings nasjonalstadion
39°59′30″N 116°23′26″Ø

Beijing nasjonale stadion, også kjent som Nasjonalstadionet og «Fuglereiret», ble bygd til Sommer-OL 2008 i Beijing i Kina. Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei var kunstnerisk konsulent for bygget.

Beijing nasjonale stadion (kinesisk: 北京国家体育场, pinyin: Běijīng Guójiā Tǐyùchǎng), også kjent som Nasjonalstadionet eller «Fuglereiret» (鳥巢), er den nasjonale sportsarenaen i Beijing. Det ble ferdig i mars 2008, og høytidelig åpnet 28. juni 2008, i god tid før til åpningen av De olympiske leker i 2008. Det ligger i Olympiaparken i Beijing nord i Beijing. Området ligger litt nord for og tett ved Fjerde ringveis nordlige strekk.

OLs åpnings- og avskutningsseremonier fant sted i dette stadionet, likeså en rekke av øvelsene.

Det ble bygd med plass til 91 000 tilskuere, noe som er i ferd med å bli redusert til 80 000 etter OL. Det er meningen at den plassen man derved vinner, skal fylles med blant annet restauranter, møtelokaler og forretningslokaler.

Stadionet er 330 meter langt, 220 meter bredt, 69.2 meter høyt og har et areal på 250 000 kvadratmeter. Fuglereiret ble tegnet og bygd av det sveitsiske arkitektfirmaet Herzog & de Meuron i samarbeid med ArupSport og Chinese Architecture and Design Research Group. Designet er inspirert av et reir, og stadionet er en stålkoloss, pyntet med et 36 kilometer langt og et 45 000 tonn tungt nett av stålbjelker som går i hverandre som i et fuglereir.

Første spadestikk ble tatt i julaften desember 2003, men de egentlige byggearbeider begynte først i mars 2004. Imidlertid kom det allerede i august 2004 til en pause som skulle vare i et halvt år. Grunnen var de massive kostnadsoverskridelser som prosjektet lå an til å føre med seg. Etter en ny planleggingsrunde ble det gjennomsiktige skyvetaket som skulle ha dekket til arenaen, strøket fra planene, og arbeidet ble gjenopptatt.

Kostnadene til stadionet er beregnet til å ha kommet på 2,72 milliarder kroner.

Beijings styresmakter flyttet på 350 000 borgere som bodde i området for å gi plass til sportsanleggene i området. De fikk nye boliger annetsteds i byen.

På et tidligere stadium var det meningen at OL i Kina også skulle avholdes i flere sørkinesiske byer, og det ble i 2001 bygd en Guangdong Olympiastadion i Guangzhou med en kapasitet til å ta imot drøyt 80 000 tilskuere. Men «Fuglereiret» ble bygd etter at denne planen ble endret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 12579, besøkt 30. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]