Hopp til innhold

Behovsanalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En behovsanalyse eller «gapanalyse» (engelsk: gap analysis) er en teknikk for å sammenligne en virksomhets faktiske og mulige operasjoner og resultater.[1] I en behovsanalyse vil virksomheten typisk beskrive den faktiske nåsituasjonen og den ønskede fremtidige situasjonen, identifisere forskjellene mellom dem, og så lage en plan for å fylle gapet.[2]

Behovsanalyse kontra SOFT/SWOT-analyse[rediger | rediger kilde]

Behovsanalyse skiller seg fra SOFT/SWOT-analyse på tre måter[2]:

  • SOFT/SWOT-analyse sammenligner virksomheten med andre virksomheter, mens behovsanalyse oftere fokuserer på interne forhold.
  • SOFT/SWOT-analyse har gjerne en lengre tidshorisont, mens behovsanalyse fokuserer på kortsiktige mål.
  • SOFT/SWOT-analyse er oftest omfattende og tar for seg hele eller større deler av virksomheter, mens en behovsanalyse kan være enkel og spesifikk, f eks rettet mot en enkelt prosess.

Både SOFT/SWOT- og behovsanalyse er imidlertid fleksible teknikker som kan benyttes om hverandre på mange ulike måter og områder.

Behovsanalyse i systemutvikling[rediger | rediger kilde]

Metoder for utvikling av informasjonssystemer og andre datasystemer har gjerne en egen fase eller aktivitet som kalles behovsanalyse eller problemanalyse og som munner ut i en kravspesifikasjon.[3] «As-is» og «to-be» modellering og Y-modellen er eksempler på behovsanalyseteknikker i systemutvikling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Behovsanalyse | Anskaffelser.no». anskaffelser.no. Besøkt 17. november 2021. 
  2. ^ a b «SWOT Analysis vs. GAP Analysis». Creately.com. Besøkt 29. september 2016. 
  3. ^ Avison,, David (2003). Information systems development: methodologies, techniques and tools. McGraw Hill.