SOFT-analyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på diagram for en SWOT-analyse.

SOFT-analyse eller SWOT-analyse er en analyse som nyttes ved strategisk planlegging eller kartlegging av en organisasjon eller bedrifts egne sterke og svake sider, samt identifisering av eventuelle problemer og muligheter som kan påvirke utvikling.[1] SOFT er akronym for de engelske ordene strengths (styrker), opportunities (muligheter), faults (mangler) og threats (trusler), mens SWOT står for strengths (styrker), weaknesses (svakheter), opportunities (muligheter), og threats (trusler). Analyseformen kan også brukes i mange andre sammenhenger. Eksempelvis ved en persons valg av studieretning eller studiested.

SOFT/SWOT- og situasjonsanalyse[rediger | rediger kilde]

SOFT/SWOT-analyse er ikke det samme som en situasjonsanalyse, men den har utgangspunkt i situasjonsanalysen. En SOFT-analyse dekker kun styrker, svakheter, trusler og muligheter, mens situasjonsanalysen også dekker arbeidsforholdene i bedriften.

SOFT/SWOT- og gapanalyse[rediger | rediger kilde]

SOFT/SWOT-analyse skiller seg fra gapanalyse på tre måter[2]:

  • SOFT/SWOT-analyse sammenligner virksomheten med andre virksomheter, mens gapanalyse oftere fokuserer på interne forhold.
  • SOFT/SWOT-analyse har gjerne en lengre tidshorisont, mens gapanalyse fokuserer på kortsiktige mål.
  • SOFT/SWOT-analyse er oftest omfattende og tar for seg hele eller større deler av virksomheter, mens en gapanalyse kan være enkel og spesifikk, f eks rettet mot en enkelt prosess.

Både SOFT/SWOT- og gapanalyse er imidlertid fleksible teknikker som kan benyttes om hverandre på mange ulike måter og områder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ studienett.no: SOFT analyse av IKEA hentet 2. juni 2011
  2. ^ «SWOT Analysis vs. GAP Analysis». Creately.com. 29. september 2016. 
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.