Beggarstaffs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beggarstaffs by Phil May, 1895.jpg

Beggarstaffs, ellers J. & W. Beggarstaff, var et pseudonym brukt av de britiske kunstnere William Nicholson og James Pryde for deres samarbeid med tegning av plakater og annet grafisk arbeid mellom 1894 og 1899. De er noen ganger referert til som Beggarstaff Brothers, men de bruke ikke dette navnet selv.

Partnerskap[rediger | rediger kilde]

Portrettstudie av W. P. Nicholson, litografiportrett av William Nicholson av James Pryde, publisert i Studio, desember 1897
En versjon av Hamlet-plakaten. i Museum für Kunst und Gewerbei Hamburg

William Nicholson møtte sin fremtidige kone Mabel "Prydie" Pryde i 1888 eller 1889 på Hubert Herkomer's kunstskole i Bushey, Herts, der begge var studenter. Han møtte hennes eldste bror, James, som også var en kunstner på omtrent samme tid. I 1893 rømte Nicholson og Prydie og ble i all hemmelighet gift i Ruislip 25. april. De reiste for å bo i det som hadde vært en pub, Eight Bells i Denham, Buckinghamshire. James Pryde besøkte dem like etter, og bodde der i nesten to år. Andre besøkende til huset omfattet skuespilleren Edward Gordon Craig og hans kone, som også nylig hadde rømt og bodde i en hytte i Uxbridge leiet fra Craig's mor, den berømte skuespillerinnen Ellen Terry. I løpet av sommeren 1894 var Craig klar til å dra på tur med W. S. Hardy's Shakespeare Company for, som han å spille, blant annet rôles, som Hamlet. Den delen var viktig for ham, og han spurte Pryde og Nicholson om å tegne og produsere en plakat for å aktivere publikum. Det ble deres første samarbeid.

Den opprinnelige plakaten ble gjort dels som collage, hår og klær fra Craig som Hamlet limt på vanlig sort papir; hel-figur. I den trykte versjonen til å reklamere for stykket ble det brukt t stensil på brunt innpakningspapir-papir av Nicholson, og noen av detaljene lagt til for hånd. Den opprinnelige plakaten er forsvunnet, men den er gjengitt i fire publikasjoner: i magasinet Art januar 1885 i La Plume oktober 1895,i Pctoral Posters. En annen versjon av plakaten, signert, men uten "Hardy" , kan ha blitt produsert for salg til samlere. Et eksempel finnes i Museum of Modern Art i New York. Denne versjonen ble trykt i faksimile i 1898 i Paris ved Imprimerie Chaix, gjengitt i Les Maîtres de l'Affiche.

Siste versjon av Hamlet-plakaten er signert for hånd, "J. W. Beggarstaff Denham Uxbridge". I henhold til Nicholson, Beggarstaff-pseudonymet ble valgt etter av Pryde som «kom over det en dag i en gammel stall, på en sekk med fôr»; Pryde ga en lignende, men litt annerledes, forklaring.

På omtrent samme tid tegnet Beggarstaffs og trykte en plakat som viser Craig i en annen av hans ledende rôles på den samme turen med Hardy-selskapet, som Charles Surface i Sheridan's School  for Scanals. Den var også sannsynligvis stensillert på brunt papir. Den har ikke overlevd, men er av Craig beskrevet som «helt fantastisk».

Hamlet-plakaten ble vist på 0 International  Artistic Pictoral Poste Exhibition på Royal Aquarium i Westminster i November 1894.

Referanser[rediger | rediger kilde]

[1][2][3]

  1. ^ Colin Campbell (1990) The Beggarstaff Posters: The Work of James Pryde and William Nicholson. London: Barrie & Jenkins, ISBN 0-7126-2079-6
  2. ^ Christopher Innes (1998) Edward Gordon Craig: A Vision Of Theatre, Routledge Harwood Contemporary Theatre Studies, Volume 28 (2nd. edition). Amsterdam: Harwood Academic. ISBN 9057021242. p. 310.
  3. ^ Edwin Pugh (1898) Tony Drum, A Cockney Boy by Edwin Pugh. With ten coloured plates by the Beggarstaff Brothers (cover design and five illustrations by William Nicholson, 5 illustrations by James Pryde). London: W.H. Heinemann; New York: Henry Holt & Co.