Befria Södern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Befria Södern var et plateselskap i regi av De förenade FNL-grupperna i Sverige. Fra 1968 til 1975 utga selskapet sju «FNL-plater». Selskapet ga også ut en del trykt materiale.

Under Vietnamkrigen arbeidet de svenske FNL-gruppene for å utvikle støtten til FNL og Vietnam og styrke motstanden mot USA, som de mente førte en imperialistisk krig. Som en del av aktiviteten ble det startet sanggrupper som underholdt ved møter og demonstrasjoner.

De fleste av plateselskapets album er laget av sanggruppene fra de ulike FNL-gruppene rundt om i Sverige. Den første utgivelsen signert Freedom Singers ble hovedsakelig laget med utgangspunkt i aktivistmiljøet i Stockholm, den andre i Göteborg. Siden ble det etablert sanggrupper flere steder, ulike folk deltok og platene kun signert FNL-grupperna.

Plateselskapets navn er hentet fra tittelen på den svenske versjonen av FNLs «nasjonalsang»: Befria Södern (på vietnamesisk Giài phóng mién Nam).

I Norge ble de svenske platene på 1970-tallet solgt i Oktoberbokhandlene og spredt blant norske Vietnam-aktivister i Solidaritetskomiteen for Vietnam.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]