Beelzebufo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Beelzebufo ampinga
Rekonstruksjon av Beelzebufo med en dinosaurkylling.
Rekonstruksjon av Beelzebufo med en dinosaurkylling.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Beelzebufo ampinga
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Amfibier
Orden: Springpadder
Familie: Hornfrosker
Habitat: Halvtørre landskaper
Utbredelse: Madagaskar (?)

Beelzebufo ampinga er en forhistorisk froskeart av imponerende dimensjoner. Funnet av denne kjempefrosken ble publisert i 2007. Arten har fått en rekke poppulærnavn i media, inkludert Devil frog (djevelfrosk),[1] Devil toad (djevelpadde),[2] og the frog from Hell (frosken fra Helvete).[3] Fossiler av Beelzebufo er funnet på Madagaskar i lag som er omkring 70 millioner år gamle, fra slutten av Krittiden.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Funnene av Beelzebufo er fragmentariske. De første fossilfragmentene ble funnet I 1993 av den amerikanske paleontologen David W. Krause ved Stony Brook University. Det tok 14 år før forskerne hadde nok funn til å kunne rekonstruere dyret. 75 forskjellige funn har gitt nok materiale til å kunne rekonstruere deler av skjelettet og en nesten komplett hodekalle.

Arten har kommet opp i over 40 cm og har kunnet veie så mye som 4 kilo. Dette er større enn den største nålevende froskearten goliatfrosken Rana goliathus som kan bli noe over 30 centimeter. Beelzebufo hadde korte, kraftige for- og bakbein, og et stort hode med bred munn. Knoklene I hodeskallen har en knudrete ytteroverflate som tyder på at den kan ha hat en form for hudpanser, i alle fall på hodet. Det store gapet og de korte, kraftige lemmene antyder at Beelzebufo i all hovedsak var en bakholdspredator, som satt stille og ventet på at et egnet bytte skulle komme forbi. Med sin store munn ville kjempefrosken være i stand til å ta ganske store byttedyr, inkludert primitive pattedyr og små dinosaurer.[4] Lagene Beelzebufo er funnet i tyder på at den levde i tørre eller halvtørre områder.

Biogeographi[rediger | rediger kilde]

Sammenlikning av størrelse og bygning hos Beelzebufo og en stor amerikansk oksefrosk (Lithobates catesbeianus). Cranwells hornfrosk (Ceratophrys cranwelli) er brukt som Beelzebufo.

Selv om Beelzebufo er funnet på Madagaskar, viser arten store likhetstrekk med hornfroskene som lever i Sør- og Mellom-Amerika. Særlig likner den de artene som i dag selges som kjeledyr under navnet Pacman-frosker. En velvoksen packman-frosk som Cranwells hornfrosk (Ceratophrys cranwelli) kan bli 15 cm, omtrent en fjerdedel av størrelsen på Beelzebufo, men viser ellers samme generelle trekk med korte lemmer og hornpryd.

Den store likheten med de søramerikanske hornfroskene har voldet forskere en del hodebry. Ifølge nåværende rekonstrusjoner av kontinentaldrift hadde Madagaskar brutt løs fra superkontinentet Gondwanaland allerede i slutten av Jura for rundt 140 millioner år siden, før det tidspunktet man har antatt hornfroskene var utviklet. Dette har fått flere til å foreslå at det har eksistert en landbro mellom Madagaskar og Sør-Amerika (via Antarktis) mye senere enn tidligere antatt. Dette støttes av oppdagelsen av en primitiv palme på Madagaskar, Tahina spectabilis, et palme som også finnes i Sør-Amerika.[5]

En annen mulighet er at hornfroskene utviklet seg tidligere og har hatt en mye større utbredelse i Mesozoicum enn i dag, og også eksistert i Afrika og India, eller at slektskapet med hornfroskene er en feiltolkning, og skyldes at Beelzebufo har hatt samme livsstil som hornfroskene og derfor har utviklet like trekk (se: Analogi (biologi).)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dybas, Cheryl (18. februar 2008). «Scientists Discover 'Giant Fossil Frog from Hell'». Press Release 08-025. National Science Foundation. Besøkt 19. februar 2008. 
  2. ^ «Scientists find 'Devil Toad' fossil». Associated Press. 19. februar 2008. Besøkt 19. februar 2008. 
  3. ^ Hooper, Rowan (18. februar 2008). «Giant prehistoric frog hints at ancient land link». New Scientist. Besøkt 19. februar 2008. 
  4. ^ «'Frog from hell' fossil unearthed». 18. februar 2008. Besøkt 18. februar 2008. 
  5. ^ Hogg, Jonny (17. januar 2008). «Giant palm tree puzzles botanists». BBC News. Besøkt 19. februar 2008. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Evans, Susan E., Marc E. H. Jones, & David W. Krause (2008): "A giant frog with South American affinities from the Late Cretaceous of Madagascar" Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 10:1073 -- Oppsummering av artikkelen her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]