Bedriftseier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bedriftseier er en angivelse av en juridisk eller fysisk person som eier en bedrift. Bedrifter kan eies av enkeltpersoner, men også av flere personer. Er det flere personer som eier bedriften omtales denne vanligvis som et selskap. De vanligste juridiske formene er enkeltmannsforetak og aksjeselskap.

Bedriftseieren administrerer og finansierer bedriften. Bedriften baseres på et konsept som vanligvis er et produkt, et utvalg av produkter eller en tjeneste som bedriften retter mot definerte grupper av kunder i definerte markeder. Bedriften utvikler et tilbud og en leveringsmåte som er egnet i sammenhengen.

Bedriftens juridiske rettigheter i et marked kan i noen tilfeller vernes til en viss grad gjennom juridiske ordninger som patenter, varemerker og kontrakter.

Bedriften har ingen eiendomsrett til markedet, men kan utvikle en markedsposisjon basert på konkurransedyktighet. Markedets respons på tilbudet er bestemmende for hva bedriften oppnår og utviklingen over tid.

Kundene vil vanligvis gjøre sine disposisjoner på grunnlag av konkurransedyktigheten til enkeltleverandører. De vil vanligvis ha interesse i det konkrete tilbudet, men kan i spesielle tilfeller også ha interesse i å gi preferanser til tilbydere som representerer en ressurs de har nytte av. Også mer indirekte grunner kan ha betydning, som kjennskap til leverandøren og lojalitetshensyn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]