Bedriftssøkemotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bedrifts-søkemotor)
Hopp til navigering Hopp til søk

En bedriftssøkemotor (engelsk: enterprise search engine[1]) er en søkemotor som opererer på informasjon internt i en bedrift, i motsetning til søkemotorer som kun arbeider med offentlig tilgjengelig informasjon fra Internett. Man sier av og til at bedrifts-søkemotoren er innenfor brannmuren.

Mens en internett-søkemotor gjerne har en enkelt kilde, nemlig nettsider hentet av en crawler, har bedrifts-søkemotoren potensielt like mange kilder som det finnes data-lagre internt i en bedrift. Eksempler er databaser, filtjenere, intranett, e-post-tjenere, personalregister, publiseringssystemer med flere. For å få tilgang til disse kildene, brukes innholds-adaptere (eng: Content Connectors).

Når innholdet er hentet fra kilden, normaliseres det gjerne til et felles format som kan indekseres og søkes uten å vite hvor det kommer fra. Normaliseringsprosessen kan inneholde ulike steg som f.eks. datavask, dato-normalisering og synonym-beriking. For eksempel kan tittelen på et normalisert dokument være hentet fra fornavn+etternavn for person-data eller emne-feltet for en e-post.

Kjente produsenter og produkter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is Enterprise Search?». www.aiim.org. Besøkt 10. oktober 2016.