Beboelig sone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Beboelig sone (engelsk: Habitable zone, HZ) er innen astronomien en region i det ytre rom hvor forholdene er fordelaktige for å opprettholde liv. Det finnes to kriterier som anses nødvendige å oppfylle for at det skal være sannsynlig at liv skal kunne eksistere. Himmellegemet må befinne seg innenfor den beboelige sonen til sin stjerne i et solsystem og dels skal solsystemet befinne seg i en beboelig del av galaksen (forskningen er imidlertid tynn på det sistnevnte punkt). Sonen kalles også «økosfære», «det grønne beltet» eller «gullhårsonen» alt ettersom det er for varmt, for kalt eller akkurat passe. I vårt eget solsystem anses den beboelige sonen å strekke seg fra 0,95–1,37 astronomiske enheter, noe som innebærer at jorden befinner seg ganske nær den indre grensen.

Planeter og måner er de fremste kandidatene til å være beboelige og dermed kapable til å inneholde utenomjordisk liv. Gliese 581 c, den andre planeten hos den røde dvergstjernen Gliese 581 (ca. 20 lysår fra jorden), er så langt det beste eksempelet på en eksoplanet som ligger i en bane innenfor den teoretiske beboelige sonen som omgir dens stjerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Charles H. Lineweaver, Yeshe Finner and Brad K. Gibson. «The Galactic Habitable Zone and the Age Distribution of Complex Life in the Milky Way». Science, 303 (5654), s. 59–62. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.