Hopp til innhold

Batsere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batsere
ბაცბი
Antall
3 000 ()
Område
Provinsene Tusheti og Kakheti i Georgia
Språk
Batsisk, georgisk
Religion
ortodoksGeorgisk-ortodoks kristendom
Relaterte etniske grupper
Tsjetsjenere, ingusjere og kistere

Batsere (georgisk: ბაცი, også kalt Batsbi (georgisk: ბაცბი) er et lite nakh-talende folkeslag i Georgia. De er også kjent som Ts’ova-Tush (georgisk: წოვა-თუშები) etter Ts’ovadalen i den historiske georgiske provinsen Tusheti (som de kaller «tsovata»), hvor de bosatte seg etter å ha innvandret fra Nord-Kaukasus på 1500-tallet.

De fleste batsere bor nå i landsbyen Zemo Alvani i Kakheti-provinsen, nær byen Akhmeta (ved munningen av Pankisidalen), men de er også spredt over resten av Georgia. En betydelig andel av landsbyens befolkning reiser til Russland og Europa for arbeid som sesongarbeidere. Deler av folkegruppen snakker ennå sitt eget batsiske språk, som har tatt opp i seg mange georgiske lånord og grammatiske regler, og er innbyrdes uforståelig med de to andre nakh-språkene, tsjetsjensk og ingusjisk. Batsisk er ikke et skriftspråk, og batserne har brukt georgisk som sitt skriftspråk i flere århundre. Deres skikker og tradisjoner er nå svært like de andre fjellfolkene i det østlige Georgia, og batserne har beholdt lite av sine opprinnelige kulturelle særtrekk.

Batsere må ikke forveksles med kistere, også er et nakh-talende folk, som er innvandrere fra Tsjetsjenia og bor i Pankisidalen i Georgia.